Hőség és erős UV-B sugárzás várható, akár 37 fok is lehet

Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részére a legmagasabb fokú hőségriasztást adta ki szombatra, erős UV-B sugárzás várható, akár 37 fok is lehet. A mentők teljes kapacitással dolgoznak, mossák és hűtik Budapest utcáit, a kamionstopot pedig felfüggesztették a hétvégére. Szombaton eddig a vártnál kevesebb riasztást kaptak a mentők. A hőségriadó várhatóan hétfő éjfélig tart.
Vágólapra másolva!

Szombaton is hőség várható, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország nagy részére kiadta a legmagasabb, vagyis harmadfokú, a többi területre pedig a másodfokú figyelmeztető előrejelzést. Reggel 15-22, napközben 32-37 Celsius-fokra kell számítani, és nagyon erős lesz az UV-B sugárzás.

Várhatóan a déli megyékben lesz a legmelegebb. Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön a napi középhőmérséklet várhatóan a 27 Celsius-fokot is meghaladja majd, de ez az érték 25 Celsius-fok felett várható Észak- és Közép-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon is.

Egyelőre nyugodt a szombat

A négynapos hőségriadó első napján, pénteken 20-30 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket, mint egy átlagos napon, szombaton viszont "egyelőre viszonylagos nyugalom van" az Országos Mentőszolgálatnál - mondta Győrfi Pál, a szervezet szóvivője az MTI-nek.

Mint fogalmazott, szerencse, hogy az extrém hőség hétvégére esik, mert ilyenkor az emberek "jobban bírják a meleget", hiszen aki teheti, otthon marad a hűvös szobában, vagy a vízparton tölti idejét. Így a kánikula miatt egyelőre nincs lényegesen több riasztásuk a mentőknek a megszokottnál.

A szolgálat azonban az egész hétvégére azt tanácsolja, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon néhány percnél többet a tűző napon egyrészt az erős UV-B sugárzás miatt, másrészt azért, mert néhány perc alatt olyannyira átmelegedhet a fejbőr, a koponya, hogy annak enyhébb esetben ájulásos rosszullét, súlyosabb esetben pedig napszúrás lehet a következménye.

Győrfi Pál a közlekedők figyelmét arra hívta fel, hogy a nagy melegben lankad a figyelem, nő a reakcióidő, ami egyenlő a féktávolság növekedésével.

Kisebb viharok hűthetik le átmenetileg az időjárást

A helyenként kialakuló záporok, zivatarok hatására rövid idő alatt akár tíz fokot is csökkenhet a hőmérséklet, de a vihar elvonulásával gyorsan újra felmelegszik majd a levegő. Az UV-B sugárzás szombaton is nagyon erős lesz, átlaga várhatóan - a 7,5-ös riasztási szintet meghaladva - a 7,9-es értéket is eléri. Az országos tiszti főorvos négy napra, a péntek reggeltől hétfő éjfélig tartó időszakra hőségriadót rendelt el.

A mentők tapasztalatai szerint hőségriadó idején 20-30 százalékkal nő a rosszullétek száma. Ezek megelőzése érdekében számos intézkedést hoztak országszerte: a mentőszolgálatok teljes kapacitással dolgoznak, a katasztrófavédelem közzétette a klimatizált épületek listáját, több helyen vizet osztanak, éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest utcáit, és a hétvégére felfüggesztették a kamionstopot.

A Zamárdiban tartott Balaton Soundon a szervezők a hőségriadó idejére felfüggesztették a területre bevihető ásványvíz mennyiségére vonatkozó korábbi korlátozást, és vizet is osztanak a rendezvény területén.