Hitelrontásnak tartják az élelmiszer-feldolgozók a káros ételeket emlegető hamburgeradót

egészségtelen ételek, élelmiszer, hamburger
Vágólapra másolva!
Következetlennek és tudományosan megalapozatlannak nevezte a hamburgeradó néven ismert törvénytervezetet az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. A szervezet szerint Magyarországon nincsenek egészségre káros élelmiszerek, az egyes termékcsoportokat kritizáló politikusok pedig megtévesztik a fogyasztókat, és kárt okoznak a termelőknek is.
Vágólapra másolva!

Közleményben kritizálta vasárnap a hamburgeradó és chipsadó néven emlegetett népegészségügyi termékadóról szóló törvény tervezetét az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), amely szerint a tervezet félrevezető, hitelrontó, és alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. A szervezet szerint nem helytállók a tervezet alátámasztására szolgáló kijelentések, amelyek legálisan forgalmazott élelmiszereket egyértelműen károsnak minősítenek, mivel "Magyarországon nincs forgalomban káros, az egészségre ártalmas élelmiszer".

Az ÉFOSZ közleménye szerint kritikával kell kezelni azokat az állításokat, amelyek a népegészségügyi termékadóval sújtott élelmiszereket egyértelműen károsnak minősítik. "Azok ugyanis szakmailag megalapozatlanok, félrevezetők lehetnek, több esetben kimerítik a hitelrontás fogalmát, és így jelentős kárt okoznak az érintett magyar élelmiszer-ipari cégeknek" - írták. Az ÉFOSZ azt kéri a megszólaló politikusoktól és állami tisztviselőktől, hogy a nyilvános véleménynyilvánításuk során ragaszkodjanak a tényekhez, és kerüljék a hitelrontó, megtévesztő állításokat.

A közlemény kitér arra is, hogy a só és a cukor az életfenntartáshoz nélkülözhetetlen alapélelmiszerek, amelyekből egyetlen termék sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget. Károsnak megalapozottan tehát csak egyes élelmiszerek túlzott fogyasztását lehet minősíteni, és csak abban az esetben, ha a jelentős energiabevitel mozgásszegény életmóddal párosul.

Az ÉFOSZ szerint a népegészségügyi termékadó kivetését költségvetési célok indokolhatják, az adóval érintett termékeket pedig nem lehet az egészségre káros mivoltuk alapján meghatározni. Már csak azért sem, mert a termékek körének kijelölése még a só- és cukortartalom szempontjából is következetlen, és tudományosan nem megalapozott - áll a közleményben.

Az országgyűlés a tervek szerint hétfőn tartja a népegészségügyi termékadóról szóló, fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslat zárószavazását. A tervek szerint szeptember 1-jén lép hatályba a törvény. A javaslat értelmében például a cukrozott és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok és vizek adója literenként öt forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitalok literenkénti adója 250 forint lenne.