Erejüket fitogtatják a kerületek megmentésére szövetkező fideszesek

Budapesti Önkormányzati Szövetség, Önkormányzatok Szövetségének alakuló ülése, Rogán Antal V. kerületi polgármester, Láng Zsolt II. kerületi, Nagy Gábor Tamás I. kerületi és Riz Levente XVII. kerületi polgármester (b-j)
Vágólapra másolva!
A budapesti kerületek megmaradásáért harcolnak és akár parlamenti szavazataikat is bevetnék ennek érdekében azok a budapesti fideszes polgármesterek, akik múlt héten kötöttek budapesti önkormányzati szövetséget. A szövetség tagjai azt állítják, nem szeretnének zsarolni senkit, de nem hagyják "ledarálni kerületüket". A szövetségből kimaradt a főpolgármester, aki "súlytalan gittegyletnek" nevezte a szövetséget.
Vágólapra másolva!

"Össze kell állni, különben az önkormányzati törvény kilúgozza a kerületeket, nem hagyhatjuk egyedül Tarlósra a kerületek képviseletét" - ezzel indokolta egy budapesti polgármester, miért alakították meg múlt pénteken a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét (BÖSZ).

Az [origo] által megkérdezett kerületi polgármesterek szerint a BÖSZ "nem egy újabb szervezet lesz a sok közül", hanem egy szövetség, amelynek tizennégy olyan városvezető is tagja, akik fideszes országgyűlési képviselők is. Vagyis a polgármesterek szerint a kormány nem hagyhatja figyelmen kívül a BÖSZ álláspontját az önkormányzati törvény tárgyalásánál.

A BÖSZ-t múlt pénteken alakította meg a huszonhárom főrvárosi kerület (19-ben fideszes, háromban MSZP-s, egy kerületben pedig független a polgármester), de a fővárosi önkormányzat nem lépett be a szervezetbe. Az önkormányzati szövetség elnöki posztját egy évig Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester tölti be, az elnökség tagjai Láng Zsolt II. kerületi, Rogán Antal V. kerületi és Riz Levente XVII. kerületi polgármester. Mindannyian a Fidesz-KDNP tagjai.

Tarlós István, aki szintén a Fidesz és a KDNP támogatásával lett tavaly főpolgármester, múlt szerdán egy sajtótájékoztatón "súlytalan gittegyletnek" nevezte a szövetséget, amely szerinte "nem válhat a kormány hivatalos konzultációs partnerévé". Majd múlt csütörtökön, egy nappal az alakuló ülés előtt közleményt adott ki, amely szerint "a főváros vezetése sajnos nem tudja komolyan venni a szerveződést", és az elmúlt huszonegy évből egyetlen budapesti szerveződésre sem emlékszik, amelynek komoly érdekérvényesítő hatása lett volna (erről bővebben itt olvashat).

Kellenek a kétharmadhoz

Egy országgyűlési képviselőként is dolgozó fideszes polgármester viszont úgy látja, hogy a kormánynak mindenképp tárgyalnia kell a BÖSZ-szel, mert "helyet foglal benne tizennégy fideszes képviselő is, akiknek a szavazata kell a kétharmadhoz". (A Fidesznek és a KDNP-nek 262 képviselője van, a kétharmados többséghez 258 képviselő szavazata kell.)

A szövetség megalakulásáról szóló sajtótájékoztatón Rogán Antal belvárosi polgármester kijelentette, hogy a BÖSZ önkormányzati és oktatási kérdésekben szeretne közös álláspontot kialakítani, de foglalkoznak majd az egészségügyet érintő jogszabályokkal, illetve kidolgoznának egy tízéves budapesti fejlesztési koncepciót. Az [origo]-t tájékoztató BÖSZ-tagok szerint azonban a szövetség legfontosabb feladata, hogy a kétharmados önkormányzati törvény vitájában "kiálljanak a budapesti kerületek érdekeiért".

Forrás: MTI/Kovács Attila
Tarlós István, Nagy Gábor Tamás és Pokorni Zoltán

Az önkormányzati törvény tervezetét májusban ismertette a Belügyminisztérium (a tervezetről itt olvashatha összefoglalónkat). Budapest önkormányzati rendszerének átalakításáról három különböző variáció is szerepel a koncepcióban, de mindegyik csökkentené a kerületek és a polgármesterek mostani hatáskörét.

Az első variáció szerint továbbra is megmaradnának a kerületi önkormányzatok Budapesten, de kizárólag a főváros végezné az infrastrukturális feladatokat és fejlesztéseket. A második koncepció szerint a kerületek helyett lényegesen kisebb jogkörrel rendelkező, fővárosnak alárendelt elöljáróságok alakulnának, vagy pedig teljesen megszűnnének a kerületek. A harmadik, a "City-koncepciónak" nevezett változat szerint egy belső kerületekből álló városmag, egy úgynevezett city maradna, a többi kerületből pedig kettő-négy különálló városrész alakulna.

Róluk ne nélkülük döntsenek

Nagy Gábor Tamás, a BÖSZ vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy még nem dőlt el, milyen gyakran üléseznek a városvezetők, és milyen témákkal foglalkoznak majd, de azt megerősítette, hogy "a legfontosabb ügyek között ott lesz az önkormányzati törvény".

Az I. kerületi polgármester szerint nincs szükség külön Budapest-törvényre, "elég az önkormányzati törvényen belül szabályozni a kérdést". Nagy Gábor Tamás szerint a BÖSZ tagjai "konstruktív partnerei szeretnének lenni mind a kormányzatnak, mind a fővárosi vezetésnek, és a kerületeket képviselő polgármesterek azt szeretnék, ha róluk nem nélkülük döntenének".

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Láng Zsolt, Nagy Gábor Tamás, Rogán Antal és Riz Levente a BÖSZ alakuló ülésén

Több polgármester is azt mondta, hogy az önkormányzati államtitkár már informálisan jelezte, hogy a BÖSZ-szel hamarosan tárgyalást kezdeményez a tárca. Nagy Gábor Tamás erről annyit mondott, hogy a megalakulás óta eltelt rövid idő alatt hivatalos kapcsolatfelvétel még nem történt meg a Belügyminisztériummal.

"Közös fórum, közös lobbi"

Az [origo] által megkérdezett fideszes polgármesterek szerint "nem arról van szó, hogy bárki is megzsarolná majd a kormányt és a Fidesz-frakciót, hogy minden maradjon úgy, ahogy most van, különben nem szavazzák meg a törvényt". Szerintük is kell változtatni a kerületek és a főváros jelenlegi feladatmegosztásán. De - ahogy egyikük fogalmazott - azért van szükség a polgármestereket tömörítő BÖSZ-re, hogy "a kerületeket ne lehessen ledarálni".

Egy másik pesti kerület polgármestere, aki országgyűlési képviselő is, úgy foglalta össze a BÖSZ lényegét, hogy "közös fórum a fővárosban, közös lobbi a Fidesz-frakcióban". Az általunk megkérdezett kerületi vezetők azt szeretnék, ha a mostani városrészek megmaradnának, "esetleg a jelenleginél kisebb hivatallal" - mondta egyikük, és csak néhány hatáskör kerülne át a fővároshoz.

A fideszes polgármesterek ugyanis attól tartanak, hogy pártbeli és helyi népszerűségüket is kedvezőtlenül érintheti, ha gyengülnek a pozícióik. Ráadásul a polgármesteri és képviselői poszt 2014-től összeférhetetlen lesz, az önkormányzati rendszer átalakításával így több politikus elveszíti majd megélhetési forrása egy részét.

Túlnőtt Tarlóson a szövetség

Egy polgármester-képviselő szerint eddig, ha valaki a fővárosi ügyek megváltoztatásán gondolkodott, megkereste a fővárosi önkormányzatot, illetve "egy-két pártszimpátia vagy ismeretség alapján választott polgármestert", mostantól a BÖSZ-szel lehet tárgyalni. Tarlós István főpolgármester szerinte azért kritizálta és nevezte múlt héten "súlytalan gittegyletnek" a szövetséget, mert "nem tetszett neki, hogy Pesti Imre, a budapesti kormányhivatal vezetője bábáskodik a szövetség felett".

Pesti Imre tavaly októbertől januárig Tarlós István egészségügyekért felelős helyettese volt. A Tarlós és Pesti közti konfliktus akkor vált nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy a két politikus egymástól eltérő koncepciókat vázolt fel a fővárosi egészségügyi rendszer átalakítására. Pesti a fővárosi kórházak integrációját, holdingba szervezését támogatta, míg Tarlós, az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós tervezetét, a kórházak állami kézbeadását. Azóta eldőlt, hogy az utóbbi terv valósul meg ősszel.

Amikor idén februárban Tarlós jelenlegi helyette, Szentes Tamás úgy próbálta leváltani a budapesti kórházak igazgatóit, hogy nem egyezetett a főpolgármesterrel, Tarlós Pestit, a kormányhivatal vezetőjét tette felelőssé a történtekért. A főpolgármester sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "a jövőben a kőfaragók, balett-táncosok, de még a kormányhivatal vezetője sem avatkozhat kéretlenül az önkormányzat munkájába" (Tarlós István és Pesti Imre konfliktusáról itt olvashat).

A BÖSZ alapszabály-tervezetét, amelyet a kerületek néhány módosítás után jóvá is hagytak, a budapesti kormányhivatal dolgozta ki, és a polgármeserek első találkozójának is a kormányhivatal biztosította a helyszínt. Pesti Imre, a kormányhivatal vezetője, fideszes parlamenti képviselő azt mondta az [origo]-nak, hogy a hivatal a "technikai lebonyolításban segített, nem kívánt és nem kíván a szövetség tagja lenni".

Két, a BÖSZ alakulásának körülményeit ismerő forrás az [origo]-nak azt állította, a BÖSZ szervezésekor Tarlós azt szerette volna, hogy ő legyen a szövetség egyedüli elnöke, ahelyett, hogy évente más-más kerületi polgármesterrel társelnökként vezesse a testületet. Szerettük volna erről is megkérdezni Tarlós Istvánt, de a főpolgármesteri hivatal sajtófőnöke azt mondta, hogy a főpolgármester külföldi útja miatt nem nyilatkozik, és a már idézett múlt heti közlemény érvényes most is.