Az utolsó pillanatban módosít az egyházügyi törvényjavaslaton a Fidesz

kisegyházak, hit gyülekezete, németh sándor
Vágólapra másolva!
Meg fogják kapni az egyházi státuszt azok az egyházak, melyek az elmúlt húsz évben komoly társadalmi támogatást tudtak szerezni, köztük a baptisták és a Hit Gyülekezete - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció kezdeményezésére alapvető, strukturális kérdésekben fog változtatást javasolni még hétfőn a parlament alkotmányügyi bizottsága az egyházügyi törvényben - közölte sajtótájékoztatóján Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint kezdeményezik azt is, hogy - a jelenleg tervezett normatív lista helyett - ne zárják le az egyházak listáját, és a jövőben bármely szervezet kérhesse egyházzá nyilvánítását a parlamenttől.

Lázár János azt is mondta, hogy a történelmi egyházak és azok, amelyek "az elmúlt húsz évben komoly társadalmi támogatást tudtak szerezni", a baptisták és a Hit Gyülekezete, meg fogják kapni az egyházi státuszt. A többi vallási közösség a parlamenthez fordulhat a státusz megszerzéséért, és a ház kétharmaddal dönt.

Annak a több mint 350, egyházi tevékenységet folytató és állami feladatot is ellátó közösségnek a sorsáról közölte: ha a magyar állam képviseletében a kormány szükségesnek tartja, akkor ezekkel megállapodást köt december 31-ig. Mindez nem érinti a szabad vallásgyakorlás lehetőségét, hiszen vallási felekezetek, vallási közösségek működésére lesz lehetőség - tette hozzá Lázár János.

A frakcióvezető azt mondta, a Fidesz képviselőcsoportja a hétfői ülésén nem támogatta, hogy az egyházakkal kapcsolatos, a KDNP beterjesztette szabályozási javaslatot eredeti formájában fogadja el a Ház, hanem az említett módosításokat indítványozták.

A frakcióülésen született döntésben jórészt egységes volt a frakció, 4 nem és 10 tartózkodó szavazat volt, és a KDNP is részt vett a szavazáson - mondta.

Az egyházügyi törvényjavaslatról bővebben itt olvashat.