Minimálisan nőtt a külföldre távozó egészségügyi dolgozók száma az államtitkárság szerint

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi államtitkárság szerint idén eddig összesen hattal több egészségügyi dolgozó kért bizonyítványt külföldi munkavállaláshoz, a tavalyi adatokhoz képest ez a növekedés az egy százalékot sem éri el. Ezzel szemben a rezidensszövetség egyik korábbi felmérése szerint az orvostanhallgatók 74 százaléka tervez külföldi munkavállalást.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerint nem igaz, hogy idén sokkal több egészségügyi dolgozó távozott volna külföldre, mint korábban. Az államtitkárság közleménye szerint a növekedés összességében nem éri el az egy százalékot sem.

Az adatok szerint mindössze hattal több egészségügyben dolgozó kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavállaláshoz az év első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban. 2010 első félévében 753-an, míg az idei év első hat hónapjában 759-en keresték fel az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalt (EEKH) hatósági bizonyítványért - olvasható a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a 759 fő közül 469 orvos, 74 fogorvos, 15 gyógyszerész, 135 ápoló, három szülésznő és 63 egyéb végzettségű egészségügyi dolgozó. Az egyes szakterületeket külön vizsgálva ettől kisebb eltérések lehetnek.

Az államtitkárság a statisztikákra hivatkozva azt írja, növekedett azoknak a száma, akik külföldön szerzett egészségügyi szakképesítésük elismertetését kérték, annak érdekében, hogy Magyarországon gyógyíthassanak. 2011 első félévében 77-en kértek ehhez szükséges engedélyt, míg 2010 ugyanezen időszakában 53-an, 2009 első hat hónapjában 67, 2008. január és július között pedig mindössze 39 fő volt ugyanez a szám. Ebbe a körbe beletartoznak azok is, akik külföldi szakképzés után jöttek vissza, és azok is, akik bevándoroltak Magyarországra - közölte az államtitkárság.

Az EEKH állítja ki az egészségügyi oklevelek, bizonyítványok külföldi elismertetéséhez és a külföldi regisztráció megszerzéséhez szükséges hatósági bizonyítványokat. Az államtitkárság közölte, hogy a kiadott bizonyítványok száma nem mutatja meg egyértelműen, hogy hány egészségügyi dolgozó került ki ténylegesen a magyar ellátórendszerből, és végez külföldön egészségügyi tevékenységet, mivel nincs arról visszajelzés, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok hány százalékát használták fel ténylegesen. Így elképzelhető, hogy nem mindenki ment el valóban dolgozni külföldre, aki kért ilyen igazolást.

A rezidensszövetség elnöke júniusban azt közölte, hogy az orvosi egyetem végzősei közül 74 százaléknyian terveznek előbb-utóbb külföldi munkavállalást. Az államvizsgázók alig 59 százaléka mondta azt, hogy legalább a jelentkezési lapot kitölti a magyarországi szakorvosképzéshez, a végzősök negyede pedig már bizonyos, hogy nem lép be. Ezt a döntésüket a legtöbben a fizetésekkel, valamint a munkakörülményekkel indokolták.

A kormány egészségügyet átalakító tervéről, a Semmelweis-tervről itt olvashat bővebben.