A ciklus végéig ki kell költöztetni Orbánékat az Országházból

Vágólapra másolva!
A ciklus végéig teljesen át kell alakítani a budapesti Kossuth teret egy hétfőn elfogadott parlamenti határozat alapján. A tér az állam tulajdonába és az országgyűlés vagyonkezelésébe kerül, mélygarázs épül, a Miniszterelnökség pedig kiköltözik az Országházból. A határozat szerint vissza kell állítani a tér arculatának 1944 előtti állapotát, de a Jobbik javaslatával szemben nem mondja ki, hogy el kell távolítani Károlyi szobrát.
Vágólapra másolva!

"Magyarország alkotmányos főterének", a budapesti Kossuth térnek a rendezésére ad megbízást az országgyűlés a kormánynak azzal a határozattal, amelyet hétfőn délután fogadott el a parlament 253 igen, 92 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett. A Lázár János fideszes, Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető, illetve Balsai István és L. Simon László képviselők által benyújtott határozat szerint a tér teljes rekonstrukciójának 2014. május 31-ig kell megtörténnie.

A határozat szerint a Kossuth tér teljes területének állami tulajdonba és az Országgyűlés Hivatalának vagyonkezelésébe kell kerülnie. A téren lehetővé kell válnia "a kormányzati szervek működésével összefüggésben a térre érkező gépjárművek tárolásának felszín alatti megoldása", vagyis az államnak mélygarázst kell építenie és üzemeltetnie. Feladatként határozza meg a javaslat ugyanakkor, hogy növekednie kell a zöldterület arányának.

A határozati javaslat felkéri a kormányt, hogy 2014-ig "gondoskodjon a végrehajtó hatalom szerveinek a törvényhozás épületén kívüli elhelyezéséről", vagyis a Miniszterelnökség hagyja el az Országházat. Arról a határozati javaslat nem szól, hogy hol lehetne elhelyezni a kormányfőt és hivatalát. A határozat szerint az épülete közjogi funkciójának sérelme nélkül nyitottabbá kell tenni az Országházat.

A határozat szerint az 1956-os emlékmű és a téren álló képzőművészeti alkotások "méltó elhelyezése mellett" vissza kell állítani "a tér képzőművészeti arculatának 1944 előtti állapotát". A Jobbik ezzel kapcsolatban szerette volna elérni, a határozat egyértelműen mondja ki, hogy el kell távolítani a tér északi részéről gróf Károlyi Mihály, az első köztársaság elnökének szobrát. Ezt azonban a parlament név szerinti szavazáson, 39 igen szavazattal, 307 nem ellenében elutasította.