"Cigányozó és zsidózó" jobbikost figyelmeztetett a fideszes frakcióvezető

Novák Elődd Jobbik
Vágólapra másolva!
Durva vita alakult ki kedd hajnalban a parlamentben, miután a Jobbik és a Fidesz képviselői személyeskedő megjegyzéseket tettek egymásra a bevett egyházakról szóló vitában. A jobbikos Novák Előd azt vetette Fónagy János államtitkár szemére, hogy az államtitkár azt javasolta, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközséget is sorolják a bevett egyházak közé. Az államtitkár azzal vágott vissza, hogy azért él kevés zsidó Magyarországon, mert Novák szellemi példaképei így intézték.
Vágólapra másolva!

"Túlzottnak tartottam, hogy a 14 történelemi egyház között egyetlen buddhista vagy muszlim sincs, de három izraelita pedig igen. Nincs annyi zsidó, hogy ekkora befolyással rendelkezzenek" - mondta az [origo]-nak Novák Előd jobbikos parlamenti képviselő, hogy miből indult ki heves vita a parlamentben az egyházügyi törvényjavaslat záróvitájában kedd hajnalban.

Az MTI tudósítása szerint Novák felszólalása után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált az ellenzéki képviselő felszólalására, hogy pártja nem tudja tovább tiszta lelkiismerettel tűrni "azt a zsidózást és cigányozást", amit a Jobbik egy éve folytat a parlamentben. Novák Előd a törvényjavaslat záróvitájában Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkárra tett megjegyzést. Fónagy azt javasolta, hogy a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközséget is a bevett egyházak közé sorolja a törvény, Novák pedig közölte: az államtitkártól nem is várt mást.

"Arra értettem, hogy mit várhatunk tőle, aki zsidó származását nyíltan vállalja, és arra is, hogy mit várhatunk mást egy olyan képviselőtől, aki a pontos indoklást nem is tartja fontosnak" - mondta Novák. Lázár János Fidesz-frakcióvezető bocsánatkérésre szólította fel a jobbikos képviselőt.

Novák következő felszólalásában nem kért bocsánatot az államtitkártól, Fónagy János pedig közölte, nem is várja ezt el a jobbikos politikustól. Fónagy szerint Novák Előd nem mondott mást, mint amit "szellemi példaképei" is mondtak. Fónagy azt is mondta, hogy a Dohány utcai zsinagógában azért találhat olyan kevés embert, mert az országból hatszázezer ember hiányzik, hiszen Novák Előd "szellemi példaképei ezt a helyzetet teremtették". Fónagy János arra kérte a jobbikos képviselőt, "ne hányja a zsidó közösség szemére", hogy kevesen vannak.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője ezután közölte, hogy szerinte a vita hevében "elnézhetőek" Novák Előd szavai, ahogy az is, hogy Fónagy János "gyilkosok utódainak nevezte" a Jobbik 850 ezer szavazóját. A Jobbik elnöke szerint a vitában kizárólag a bocsánatkérést váró Lázár János felszólalása volt "kígyó, farizeus magatartás", mert politikai tőkét akart kovácsolni mások tragédiájának felhasználásával.

Novák az [origo]-nak azt mondta, az eset után beszélt Vonával, aki "komolyabb kritikát nem mondott, bár szerinte kár volt személyeskedni, és nem kellett volna Fónagy származására utalni". Novák azt mondta, elfogadja a frakcióvezető tanácsát, bár szerinte többféle stílus elfér frakcióban, és nem bánja az esetet. Azt mondta, rá akart világítani a szerinte elképesztő módosító javaslat személyi felelősségére is. Novák azt is mondta, nem reagált Fónagy történelmi példáira, mert azt megtette Vona, aki mellesleg történész.

"Nagy hangoskodás volt" - mondta Novák a vitáról, ami szerinte elég heves volt, az ülést vezető Latorczai például azt mondta a jobbikos képviselőknek, hogy "fogják be a szájukat". "Schiffer is rátett egy lapáttal, sunyi zsidózásnak nevezte az esetet" - mondta Novák az LMP frakcióvezetőjéről.

Lázár János ismételt felszólalásában azt mondta, a kormánytöbbség megteremti annak törvényes feltételeit, hogy "egyszer és mindenkorra" véget vessen "a jobbikos képviselők zsidózásának és cigányozásának". Novák az [origo]-nak erre úgy reagált, hogy "nincs ilyen, hogy zsidózás és cigányozás", de szerinte egyébként sem tilthatnának be szavakat. Novák "hangemberkedésnek" nevezte Lázár megszólalását.

Az [origo] szerette volna megkérdezni Fónagy Jánost, Lázár Jánost és Vona Gábort is az esetről, de nem sikerült elérnie őket.