Vágólapra másolva!
Ismét megpróbálkozik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azzal a végül kudarcba fulladt tanácsadói pályázattal, amely miatt az év elején kemény bírálatok érték. A korábbi eljárást kétmilliárdos keretösszegű díjazással nyerte el egy olyan konzorcium, amelynek részese volt az ügynökség egyik elnökhelyettesének korábbi üzlettársa is, de a szerződést végül nem kötötték meg.
Vágólapra másolva!

Tanácsadói szolgáltatás beszerzésére írt ki pályázatot az uniós támogatások elosztását felügyelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ, amelynek felhívása a Közbeszerzési Értesítő hétfői számában jelent meg. A dokumentumból kiderül, hogy az NFÜ "műszaki-szakmai, közbeszerzési és jogi szakértői" tanácsadásra tart igényt, és a nyertes pályázónak előreláthatóan évi 1800-2300 közbeszerzési eljárás ellenőrzésében kell majd részt vennie.

A pályázati kiírás szövege gyakorlatilag szó szerint megegyezik azzal a felhíváséval, amelyet az NFÜ tavaly év végén tett közzé. Abban az eljárásban még februárban eredményt is hirdettek, és a győztes egy konzorcium lett, amelynek két ügyvédi iroda volt a tagja. Végül az NFÜ mégsem kötött szerződést a nyertessel - mint arról a HVG beszámolt áprilisban -, de mivel az ügynökség nyilvánosan nem indokolta a döntését, így nem tudni, mennyire játszott benne szerepet az, hogy az értékes tanácsadói megbízás bírálatok kereszttüzébe került.

Két ellenzéki párt, a Jobbik és az LMP támadta keményen a közbeszerzési eljárást: előbbi párt vizsgálóbizottság felállítását javasolta, utóbbi pedig az illetékes minisztérium vezetőinek tett fel kérdéseket a parlamentben. A megbízás részben azzal váltotta ki a bírálatokat, hogy a tanácsadások átlagos díjazásához képest szokatlanul nagy összegről, kétmilliárd forintról szólt, másrészt azzal, hogy karácsony előtt egy nappal, tavaly december 23-án tették közzé a felhívást, a leadási határidő pedig január közepén volt.

Támadások érték az NFÜ-t azért is, mert - mint arra az [origo] cikke rámutatott - a nyertes konzorcium vezetője egy olyan ügyvédnek, Pacsika Istvánnak az irodája lett, aki korábban üzlettársa volt az ügynökség egyik elnökhelyettesének, Homolya Róbertnek. Februárban mindketten azt állították az [origo]-nak, hogy kettejük kapcsolatának nem volt szerepe a közbeszerzési eljárásban, és az NFÜ alaptalannak nevezte a többi kritikát is. A szokatlanul nagy összegű díjazást azzal magyarázták, hogy négy évre szól a megbízás, és a kétmilliárd csak keretösszeg, amelyet nem feltétlenül fognak kifizetni. A pályázat karácsony előtti kiírását pedig azzal indokolták, hogy egy jogszabályi hiányosság miatt nem tudtak hamarabb lépni, és nem tudtak tovább várni, mert "kényszerhelyzet volt".

A mostani újabb pályázaton szűk három hét áll rendelkezésre a jelentkezőknek, az ajánlatok leadási határideje ugyanis augusztus elseje. Az NFÜ a közbeszerzési dokumentum szerint várhatóan tíz nappal később hirdet majd eredményt. Az ajánlatból nem derül ki, hogy mennyi időre szól majd a megbízás, de a feladatok leírása egyezik a tavalyi pályázat tartalmával.

Megkerestük Pacsika Istvánt, aki arról nem kívánt beszélni, hogy tervezi-e az indulást a mostani pályázaton is, a szerződés aláírásának lefújásáról pedig csak annyit mondott, hogy "szakmai okokból" történt. Eljuttattuk kérdéseinket az NFÜ-nek is, de későbbre ígértek választ.