"Hangember" a "zsidózáson" felháborodó Lázár a Jobbik alelnöke szerint

Novák Elődd Jobbik
Vágólapra másolva!
Bár Vona Gábor is azt mondta, hogy nem kellett volna utalást tennie Fónagy János származására, nem bánja felszólalását Novák Előd, a Jobbik alelnöke. Novák a parlament hétfői ülésén szított vitát az államtitkárnak tett megjegyzésével.
Vágólapra másolva!

"Túlzottnak tartottam, hogy a 14 történelemi egyház között egyetlen buddhista vagy muszlim sincs, de három izraelita igen. Nincs annyi zsidó, hogy ekkora befolyással rendelkezzenek" - magyarázta az [origo]-nak Novák Előd jobbikos parlamenti képviselő, hogy miből indult ki heves vita a parlamentben az egyházügyi törvényjavaslat záróvitájában keddre virradóra.

Novák Előd a törvényjavaslat záróvitájában Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkárra tett megjegyzést. Fónagy azt javasolta, hogy a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközséget is a bevett egyházak közé sorolja a törvény, Novák pedig közölte: az államtitkártól nem is várt mást. "Arra értettem, hogy mit várhatunk tőle, aki zsidó származását nyíltan vállalja, és arra is, hogy mit várhatunk mást egy olyan képviselőtől, aki a pontos indoklást nem is tartja fontosnak" - mondta Novák.

Az MTI tudósítása szerint Novák felszólalása után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált, hogy pártja nem tudja tovább tiszta lelkiismerettel tűrni "azt a zsidózást és cigányozást", amit a Jobbik egy éve folytat a parlamentben. Lázár János Fidesz-frakcióvezető bocsánatkérésre szólította fel a jobbikos képviselőt.

Novák a kifogásolt felszólalás után elhangzott beszédében nem kért bocsánatot az államtitkártól, Fónagy János pedig közölte, nem is várja ezt el a jobbikos politikustól. Fónagy szerint Novák Előd nem mondott mást, mint amit "szellemi példaképei" is mondtak. Fónagy azt is mondta, hogy a Dohány utcai zsinagógában azért találhat olyan kevés embert, mert az országból hatszázezer ember hiányzik, hiszen Novák Előd "szellemi példaképei ezt a helyzetet teremtették". Fónagy János arra kérte a jobbikos képviselőt, "ne hányja a zsidó közösség szemére", hogy kevesen vannak.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője ezután közölte, hogy szerinte a vita hevében "elnézhetőek" Novák Előd szavai, ahogy az is, hogy Fónagy János "gyilkosok utódainak nevezte" a Jobbik 850 ezer szavazóját. A Jobbik elnöke szerint a vitában kizárólag a bocsánatkérést váró Lázár János felszólalása volt "kígyó, farizeus magatartás", mert politikai tőkét akart kovácsolni mások tragédiájának felhasználásával.

Az [origo] szerette volna megkérdezni Fónagy Jánost, Lázár Jánost és Vona Gábort is az esetről. Fónagy titkárságán keresztül azt üzente, hogy nem kíván nyilatkozni, mert az ülésen már ismertette a véleményét. Vonát munkatársán keresztül próbáltuk elérni, de nem vette fel a telefont. Lázár az [origo]-nak kedden azt mondta: Kövér László házelnök mérlegeli annak lehetőségét, hogy bevezessék azt az Európai Parlamentben alkalmazott gyakorlatot, hogy ha egy képviselő olyan kifejezéseket használ, amelyek alkalmasak mások emberi méltóságának megsértésére, akkor súlyos pénzbírsággal sújthatják. Lázár szerint a Fidesz támogatná ezt a javaslatot. A frakcióvezető hozzátette: mivel a Jobbik új párt volt a parlamentben, ezért eddig a Fidesz eddig türelmes volt vele, de mostanra megelégelték a jobbikos képviselők kirohanásait.

Novák az [origo]-nak azt mondta, az eset után beszélt Vonával, aki "komolyabb kritikát nem mondott, bár szerinte kár volt személyeskedni, és nem kellett volna Fónagy származására utalni, mert azt kiforgatva zsidózást emlegetnek majd". Novák azt mondta, elfogadja a frakcióvezető tanácsát, bár szerinte többféle stílus elfér frakcióban, és nem bánja az esetet, rá akart világítani a szerinte elképesztő módosító javaslat személyi felelősségére is. Novák azt is mondta, nem reagált Fónagy történelmi példáira, mert azt megtette Vona, "aki mellesleg történész".

"Nagy hangoskodás volt" - mondta Novák a vitáról, ami szerinte elég heves volt, az ülést vezető Latorczai például azt mondta a jobbikos képviselőknek, hogy "fogják be a szájukat". "Schiffer is rátett egy lapáttal, sunyi zsidózásnak nevezte az esetet" - mondta Novák az LMP frakcióvezetőjéről.

Lázár János ismételt felszólalásában azt mondta, a kormánytöbbség megteremti annak törvényes feltételeit, hogy "egyszer és mindenkorra" véget vessen "a jobbikos képviselők zsidózásának és cigányozásának". Novák az [origo]-nak erre úgy reagált, hogy "nincs ilyen, hogy zsidózás és cigányozás", de szerinte egyébként sem tilthatnának be szavakat. Novák "hangemberkedésnek" nevezte Lázár megszólalását.