Romagyilkosságok: zárt tárgyaláson ismertetik a pszichológiai vizsgálatok eredményét

Vágólapra másolva!
Az igazságügyi pszichológiai és elmeszakértői jelentés több olyan személyes adatot és dolgot érint, ami nem tartozik a nyilvánosságra - ezzel indokolta a romagyilkosságok elsőrendű vádlottjának ügyvédje, miért kérték zárt tárgyalás elrendelését a szakértői vélemények felolvasásakor. Az előzetes elmeszakértői megállapítás szerint egyik vádlott sem szenved elmebetegségben vagy tudatzavarban.
Vágólapra másolva!

Zárt tárgyalást rendeltek el a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat négy vádlottjára vonatkozó igazságügyi pszichológiai és elmeszakértői jelentés ismertetésére szerdán a Pest Megyei Bíróságon. A pszichológiai vizsgálat eredményének zárt kezelését az első- és a másodrendű vádlott, K. Árpád és K. István kérte. Azért indítványozták ezt, mert a szakértői jelentés több olyan személyes adatot ami nem tartozik a nyilvánosságra - indokolta a döntést K. Árpád ügyvédje.

Az MTI úgy tudja, az elsőrendű vádlott korábbi pszichológiai vizsgálatán arról is beszélt, milyen "lelki traumát" okozott számára, amikor megtudta, hogy 2009 februárjában Tatárszentgyörgyön egy alig ötéves kisfiút is agyonlőttek. Az előzetes elmeszakértői megállapítás szerint egyik vádlott sem szenved elmebetegségben, gyengeelméjűségben, tudat- vagy személyiségzavarban, ami képtelenné tette vagy korlátozta volna cselekményük következményeinek felmérésében, így a támadások elkövetésekor is tisztában voltak tettük súlyával és annak következményeivel.

Először 2008. július 21-én Galgagyörkön támadtak romákra, majd augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán ért támadás romákat, míg 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán történt újabb bűncselekmény romák ellen.

K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolják. A testvérpár és P. Zsolt ellen a 2008 márciusi besenyszögi fegyverrablás miatt fegyveres rablásért is vádat emeltek, míg K. Árpádnak a debreceni menekülttáborra 2008 júliusában leadott lövések miatt foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt is felelnie kell.