Calicivírus okozta a káptalanfüredi tömeges megbetegedést

Vágólapra másolva!
A calicivírus ritka altípusa miatt betegedtek meg múlt héten negyvennégyen két káptalanfüredi táborban. A múlt héten szerdán és csütörtökön összesen 44 gyereket és fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással esetenként ájulással járó tünetekkel kórházba.
Vágólapra másolva!

Calicivírus-fertőzés okozta a múlt heti megbetegedéseket két káptalanfüredi táborban. Bujdosó László, a balatonfüredi kistérségi megbízott tiszti főorvos elmondta, a calicivírusnak eddig még alig ismert típusát azonosították a pécsi referencialaboratóriumban. A calicivírus igen ritka altípusáról van szó, ez a ritka vírusfaj nem is szerepelt az alkalmazott tesztekben.

A tiszti főorvos elmondta, hogy a tábor nincs ugyan bezárva, de hétfőn már nem tartózkodott ott egy gyermek sem, és új csoport érkezése sem várható. A tábor konyhájának a működését viszont az állategészségügyi szolgálat felfüggesztette, mert ott több hiányosságot - higiénés és tárolási szabálytalanságot - tapasztaltak, és szigorú fertőtlenítést, takarítást rendeltek el. Bujdosó László közlése szerint a konyha még nem üzemel.

A múlt héten szerdán és csütörtökön összesen 44 gyereket és fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással esetenként ájulással járó tünetekkel az ajkai, a veszprémi, a tapolcai és a székesfehérvári kórházba. Mostanáig azt sem lehetett tudni, hogy vírus vagy baktérium okozta a rosszulléteket, az elvégzett tesztek, köztük a calicivírusra elvégzett gyorstesztek is negatívak lettek. Utóbbiak azonban kevés - mindössze négy - minta alapján hozták ezt az eredményt, ezért azok alapján nem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy nem calicivírus okozta a megbetegedéseket.

Paller Judit országos tiszti főorvos korábban arról beszélt: annyi biztos, hogy a két táborban történt megbetegedések forrása a közös konyha. Varga Erika megyei tiszti főorvos hétfőn azt mondta: a megbetegedést biztosan nem szalmonella okozta, és kizárták az utazók betegségének nevezett campylobaktérium-fertőzést is. Még ekkor sem zárták ki a calicifertőzést, de kólibaktériumra is végeztek még a vizsgálatokat.

Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője a napokban azt közölte, hogy a tábornak nem volt meg a megnyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek működésének.