MN: A lakcímekkel trükköznek a szülők az iskolai beiratkozások idején

Vágólapra másolva!
Papíron változtatnak lakcímet a szülők, hogy a kiválasztott körzetben lévő iskolába járhasson a gyerekük - írja a Magyar Nemzet. A trükköző szülőkkel szemben az iskolák és az önkormányzatok tehetetlenek, mert elvileg nem vizsgálhatják a lakcímváltoztatás okát.
Vágólapra másolva!

A szülők egy része lakcímtrükköket vet be, hogy a kiválasztott oktatási intézménybe járhasson a gyermeke. Óvodai és iskolai beiratkozás idején ezért jelentősen megugrik a gyerekek száma bizonyos településeken, ugyanis a népszerű gyakorlat szerint a gyerek és az anya papíron átköltözik az iskola körzetében élő rokonhoz, ismerőshöz - írja a Magyar Nemzet szerdai száma.

Az iskoláknak első körben azokat a jelentkezőket kell felvenniük, akik az adott körzetben laknak. A körzeten kívüli gyerekek csak akkor juthatnak be, ha marad üres férőhely, közülük sorsolással választanak - olvasható a lapban.

A trükköző szülőkkel szemben az iskolák és az önkormányzatok tehetetlenek, a kiállított lakcímkártyát ugyanis kötelesek elfogadni, még akkor is, ha az előző nap készült az okmányirodában, a lakcímváltoztatás okát pedig elvileg nem vizsgálhatják. A lapnak ugyanakkor több önkormányzatnál úgy nyilatkoztak, nagy túljelentkezés esetén megnézik, hogy egy gyanúsan friss lakcímkártyánál az adott tartózkodási helyre hány családot jelentettek be.

A tapasztalatok szerint a szülőket általában az viszi rá a trükközésre, hogy a körzetben túl sok a hátrányos helyzetű gyerek, és attól tartanak, hogy gyermekük nem fejlődik megfelelően. Szintén gyakori, hogy a falusi gyerekeket viszik városi iskolába, Budapesten pedig az általában többféle szolgáltatást, művészeti képzést nyújtó elit intézmények nagyon népszerűek - írja a lap.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint a határon túli magyar gyerekek egy része is lakcímváltoztatás útján jön magyar iskolába tanulni. Az oktatási ombudsman úgy véli, a jelenség ellen oktatási jogszabályokkal nem lehet fellépni, csak azzal, ha megszüntetik az iskolák közötti különbségeket.