Heti Válasz: A Fidesz titkosszolgálati forrásait akarták elvágni Szilvásyék

Szilvásy György volt titokminiszter
Vágólapra másolva!
A Heti Válasz szerint a Szilvásy-ügyben letartóztatott negyedik férfinak az volt a feladata, hogy megtudja, hogyan jutottak el titkosszolgálati információk a Fideszhez. A lap szerint Szilvásyék azt gondolták, hogy az ellenzék sokszor naprakészebb volt a kormányzatnál.
Vágólapra másolva!

A Szilvásy-ügyben letartóztatott P. László cégeként ismert Zömök Kft.-nek az volt a feladata, hogy poligráfos hazugságvizsgálatokkal szűrje ki, milyen útvonalon szivárognak titkosszolgálati információk a Fideszhez - állítja a Heti Válasz egy névtelen forrásra hivatkozva. A Heti Válasz honlapja szerint a hetilap csütörtökön megjelenő számában lehet bővebben olvasni az ügy hátteréről.

A közel két hete kirobbant ügyben az ügyészség eddig őrizetbe vette Szilvásy György volt titokminisztert, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) két korábbi vezetőjét, Galambos Lajost és Laborc Sándort, valamint egy negyedik férfit, akinek nem hozták nyilvánosságra a nevét, de a Hír Tv úgy tudja, hogy P. László az (Szilvásyról, Galambosról és Laborcról itt olvashat bővebben).

Ügyvédeik szerint Galambost és Szilvásyt kémkedéssel, Laborcot pedig bűnpártolással gyanúsítják. Kémkedés miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést, de egyes esetekben akár 15 évet is kiszabhat a bíróság arra, akit bűnösnek talál ilyen bűncselekményben. A bíróság csak P. Lászlót helyezte előzetes letartóztatásba, Galambos házi őrizetben van, Szilvásy és Laborc szabadlábra került. Azt az ügyészég nem közölte, hogy milyen ügyben vették őrizetbe a férfiakat.

Emiatt elég sok találgatás látott napvilágot őrizetbe vételük óta. A magyar sajtó többek között már az Egymásért Alapítvánnyal, a magyar Mol-részvények orosz kézre kerülésével és kormányzati portálok feltörésével is összefüggésbe hozta őket. A lap szerint Galambos 2007-ben "bevitte (...)afféle külsős humánerő-átvilágítónak" P. Lászlót az Nemzetbiztonsági Hivatalba (NBH). A Heti Válasz hivatkozás nélkül azt írja, hogy ekkoriban a "nemzetbiztonsági vezetőknek paranoiával határos meggyőződésük volt, hogy az akkori ellenzék sokszor naprakészebb bizalmas ügyekben, mint maga a kormányzat". A Heti Válasz szerint emiatt "lépett szövetségre" az NBH és a Zömök Kft..

A biztonságtechnikai vállalkozóként dolgozó P. László a Heti Válasz szerint a 2010-ben milliárdos adócsaláson és pénzmosáson kapott Eclipse Zrt.-hez is ezer szállal kötődik. A Heti Válasz szerint P. László évek óta bizalmas viszonyt ápol a magyar titkosszolgálatok fontosabb embereivel, többek között Galambos Lajossal.

A letartóztatott nemzetbiztonsági vezetőkről itt olvashat bővebben.