Nem garantáltak az önkormányzati szolgáltatások a fogyatékkal élőknek az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
A fogyatékossággal élők jogairól és az esélyegyenlőségről szóló törvény rendelkezései nincsenek összhangban egymással, ez pedig sérti a jogbiztonságot, illetve a hátrányos megkülönböztetés tilalmát - állapította meg jelentésében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté egy civil szervezet panaszát vizsgálta, amely szerint a vecsési önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód elvét.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté szerint a magyar jogban még mindig nem biztosítottak annak feltételei, hogy minden fogyatékossággal élő embernek garantálják az önkormányzatok a szolgáltatásaikhoz való hozzáférés lehetőségét - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön.

Szabó Máté egy civil szervezet panaszát kivizsgálva megállapította: a fogyatékossággal élők jogairól és az esélyegyenlőségről szóló törvény rendelkezései nincsenek összhangban egymással, és ez sérti többek között a jogbiztonságot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát. A beadvány szerint egy civil szervezet az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól hiába kérte, hogy az állapítsa meg: Vecsés önkormányzata megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Mint írták, már 2008 végén lejárt a feltételek megteremtésének határideje, Vecsésen mégsem teszik lehetővé a fogyatékossággal élők egyenlő esélyű hozzáférését a helyi közszolgáltatásokhoz, konkrétan az egészségügyi alapellátáshoz.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság azonban az eljárást felfüggesztette és állásfoglalást kért, milyen jogot is kell alkalmazni az ügyben. A közleményben az ombudsmani hivatal utalt rá: a magyar jogszabály különbséget tesz a települési és megyei önkormányzatok között, valamint a település lakosságának lélekszáma és az egyes közszolgáltatások szerint abban, meddig kellett megteremteni az egyenlő esélyű hozzáférést a közszolgáltatásokhoz, vagyis hogy hol, mikorra történjen meg az épületek fizikai akadálymentesítése.

A törvény nem szabályoz egyértelműen - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.