Vazallusnak tartja a kerületi polgármestereket Tarlós István

Vágólapra másolva!
A budapesti kormányhivatal "vazallusainak" nevezte Tarlós István a budapesti kerületi polgármestereket, akik a múlt héten megalapították a főváros nélkül a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét (BÖSZ). A főpolgármester azt mondta az [origo]-nak, hogy a polgármesterek közül sokan a helyére pályáznak, és parlamenti mandátumukat is féltik. Tarlós kijelentette, nem ragaszkodik a 2014-es főpolgármester-jelöltséghez.
Vágólapra másolva!

"Akik küzdöttek ezért a szervezetért, a kormányhivatal vazallusává váltak, a főváros nem lesz a kormányhivatal vazallusa" - mondta az [origo]-nak Tarlós István főpolgármester arról, miért nem csatlakozott a Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Önkrmányzatok Szövetségéhez (BÖSZ).

A BÖSZ-t múlt pénteken alakította meg a huszonhárom fővárosi kerület (19-ben fideszes, háromban MSZP-s, egy kerületben pedig független a polgármester), de a fővárosi önkormányzat nem lépett be a szervezetbe. A főváros Tarlós szerint meghívót sem kapott a július 8-ai alakuló ülésre (erről bővebben itt olvashat).

Tarlós csütörtökön azt mondta az [origo]-nak, hogy szerinte a budapesti kormányhivatal vezetője, Pesti Imre "túllépett a hatáskörén", amikor megszervezte a BÖSZ alakuló ülését, és amikor az önkormányzati szövetség alapszabályát is a kormányhivatal írta. Pesti Imre, aki fideszes országgyűlési képviselő is, korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy a kormányhivatal a "technikai lebonyolításban segített, nem kívánt és nem kíván a szövetség tagja lenni" (korábbi cikkünket a BÖSZ-ről itt olvashatja).

Pesti Imre tavaly októbertől januárig Tarlós István egészségügyekért felelős helyettese volt. A Tarlós és Pesti közti konfliktus akkor vált nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy a két politikus egymástól eltérő koncepciókat vázolt fel a fővárosi egészségügyi rendszer átalakítására. Amikor idén februárban Tarlós jelenlegi helyette, Szentes Tamás úgy próbálta leváltani a budapesti kórházak igazgatóit, hogy nem egyezetett a főpolgármesterrel, Tarlós Pestit tette felelőssé a történtekért. A főpolgármester sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "a jövőben a kőfaragók, balett-táncosok, de még a kormányhivatal vezetője sem avatkozhat kéretlenül az önkormányzat munkájába" (Tarlós István és Pesti Imre konfliktusáról itt olvashat).

"Az őrület véget ér"

Az BÖSZ elnöki posztját egy évig Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester tölti be, az elnökség tagjai Láng Zsolt II. kerületi, Rogán Antal V. kerületi és Riz Levente XVII. kerületi polgármester. Mindannyian a Fidesz-KDNP tagjai.

Tarlós István korábban "súlytalan gittegyletnek" nevezte a szervezetet, most azt mondta, hogy ezt a jogszabály állítja, hiszen a fővárosi önkormányzat nélkül a BÖSZ nem országos, hanem egy kisebb, területi szervezet, amely "nem kötelező tárgyalási partner a kormány számára". A főpolgármester azt mondta, hogy a BÖSZ körüli vita "nem tesz jót sem a fővárosnak, sem a Fidesznek". Szerinte látható, hogy az önkormányzati törvény kerületeket érintő része miatt "álltak össze" a polgármesterek, de szerinte, ha majd megszületik a törvény, "ez az őrület abban a pillanatban véget ér, tovább ugyanis alig van jelentősége a szövetségnek".

Tarlós azt mondta, hogy a főváros érdeke, hogy jó önkormányzati törvény jöjjön létre, amely működőképessé teszi a várost, ő ezt képviseli majd a kormánnyal folytatott tárgyalásokon, és nem ragaszkodik ahhoz, hogy 2014-ben újra jelöljék főpolgármesternek. "Nem egyéni ambíciók vezérelnek, mint azokat a polgármestereket, akik izgulnak, mert vagy főpolgármesterek szerettek volna lenni, vagy mert rettegnek a parlamenti mandátumok elvesztésétől" - mondta a főpolgármester.

Ne oktassa ki Rogán Antal

A korábbi cikkünkben szereplő információról, miszerint a BÖSZ szervezésekor azt szerette volna, hogy ő legyen a BÖSZ egyedüli elnöke, Tarlós azt mondta: "a jogszabály szerint a budapestiek érdekeit nem egy kerületi, hanem a főpolgármester képviseli". Tarlós kijelentette, nem vágyik pozíciókra, még az országgyűlési képviselői mandátumáról is lemondott, amikor főpolgármester lett, ezért úgy fogalmazott, hogy "ne oktassanak ki pozícióhalmozók, például olyan BÖSZ-elnökségi tag, aki kerületi polgármester, országgyűlési és fővárosi képviselő is, mindenütt bizottsági elnök is, a szövetségi pozíciója immár a hatodik". A BÖSZ elnökségében az egyetlen ilyen tag Rogán Antal.

Tarlós szerint ha a BÖSZ "fokozza a nyomást ellene", nem kizárt, hogy a főváros úgy dönt, mégsem lép ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéből (TÖOSZ). A Fővárosi Közgyűlés az idén februárban döntött arról, hogy kilép a TÖOSZ-ból, mert a szervezetben - mint Tarlós akkor fogalmazott - "igen szerény volt Budapest érdekérvényesítő képessége, ugyanakkor lényegében eltartotta a szervezetet. Viszont a TÖOSZ a fővárossal legalább országos szervezet lenne".

A főpolgármester elmondta, hogy a héten járt Pekingben, ahol a húszmillió lakosú fővárosnak tizenhat kerülete van, szemben az 1,7 milliós Budapest huszonhárom kerületével. Tarlós szerint, amikor Pekingben szerdán azt mondta, hogy "több fegyelmet szeretnénk vinni Budapest életébe, követjük a kínai példát", elsősorban arra gondolt, hogy a kínai fővárosban nem látott szemetet, graffitit, és szerinte ott jól működnek az intézmények, és főként szervezett a forgalom.