A politikai befolyás intézményesítésétől óvta a kormányt a főbíró

Vágólapra másolva!
A bíróság rendszerét érintő aktuálpolitikai célú módosításoktól óvott Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke a bíróságok napján tartott pénteki, budapesti ünnepségen. A főbíró a Fidesz elnökségének szombaton ismertetett bírósági koncepciójáról azt mondta, hogy mindeképp el kell kerülni a politikai befolyás intzéményesítését.
Vágólapra másolva!

Az aktuálpolitikai célú módosítások rendkívül aggályosak a demokratikus jogrend szempontjából - mondta a bíróságok napja alkalmából tartott ünnepi beszédében Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Ha az anyagi eszközök elosztása, bírói vizsgálatok, előmenetel, jutalmazás befolyásolhatja az igazságszolgáltatást, az visszatérést jelent a rendszerváltás előtti kommunista adminisztrációhoz - tette hozzá a főbíró.

Baka András a szombaton ismertté vált - a Fidesz hétvégi elnökségi ülését követően nyilvánosságot kapott - új bírósági koncepcióról annyit mondott, hogy "a részletek nem ismertek, ezért azt még nem lehet értékelni, ám a politikai befolyás intézményesítése mindenképpen elkerülendő".

A Fidesz elnökségének szombati ülése után jelentette be Áder János európai parlamenti képviselő, hogy a Fidesz tervei szerint nem minden bíróság kapná vissza - az új szabáylok szerint - nyugdíjba vonuló bírók státuszát, "át kell tekinteni a bírói státuszok esetleges átcsoportosítását". Az igazságügyi reformmal is foglalkozó európai parlamenti képviselő szerint az első számú cél, hogy a bírósági eljárások minél rövidebb idő alatt befejeződjenek (erről bővebben itt olvashat).

A jogrendszer átalakítása nem alapulhat rögtönzésen

Baka András visszatekintett a bíróságok napja alkalmából tartott két korábbi beszédére is, és felidézte, hogy 2009-ben azt hangsúlyozta, hogy a bírósági szervezet alkalmas feladatai ellátására, arra, hogy a jogállamiság garanciája legyen. Továbbá akkor visszautasította azokat a különböző oldalról érkezett támadásokat, amelyek kétségbe vonták a bíróságok pártatlanságát, függetlenségét, és széles körű konzultáció után hosszú távú koncepció megalkotását szorgalmazta.

Ezután a főbíró emlékeztetett arra, hogy tavalyi beszédében - a Fidesz-KDNP kétharmados választási győzelme után - arról beszélt, hogy hisz abban, hogy Magyarország az európai demokráciákhoz hasonlóan szilárd jogállam, ahol a jogrendszer átalakítása nem alapulhat rögtönzéseken, személyes megfontolásokon.