Ötvenhétezer forint lesz a közmunkabér Pintér Sándor szerint

Vágólapra másolva!
Ötvenhétezer forintot kapnak majd havonta a közmunkások, amelyet hetente, a munkavégzés alapján fizetnek ki - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Pintér Sándor belügyminiszter. A tárcavezető beszélt arról is, hogy ezerrel több fogvatartott van a börtönökben a kormányváltás óta, és "nincs ráhatása" volt cége ügyeire.
Vágólapra másolva!

A szociális támogatáshoz képest "lényegesen jobb anyagi körülményeket" ígér a kormány a közmunkásoknak Pintér Sándor szerint. A belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy a közmunkások havi ötvenhétezer forintot kapnak majd. A pénzt hetente, a munkavégzés alapján fizetnék ki.

A jelentkezők a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, állattartás területén dolgozhatnak, és egyszerűsített tananyaggal oktatni is szeretnék őket a program keretein belül. A közfoglalkoztatottakat igénybe vennék az új beruházásoknál és a katasztrófavédelmi feladatok területén is. Pintér Sándor hozzátette, hogy a munkanélküliek "maguk dönthetik el, hogy részt vesznek-e a közmunkában".

A parlament hétfőn fogadta el a közfoglalkoztatás átalakításáról szóló törvényt. Eszerint 270 nap helyett legfeljebb 90 napig folyósítják az álláskeresési járadékot, a közmunkabérről pedig azt lehetett tudni, hogy rendeletben határozza majd meg a kormány (erről részleteket itt olvashat).

Több fogvatartottra számít

Pintér Sándor az interjúban beszélt arról is, hogy "ezer fővel több fogvatartott van a büntetés-végrehajtási intézetekben a kormányváltás óta". A belügyminiszter szerint "ezek az emberek kint már nem rendetlenkednek".

Pintér Sándor arra számít, hogy a következő időszakban több bűncselekményt regisztrálnak, és több elkövetőt fognak el. Hangsúlyozta, hogy ennek szerinte nem az az oka, hogy növekszik a kriminalizált esetek száma, hanem az, hogy a rendőrök több ügyet derítenek fel, és több vádemelési javaslattal fordulnak az ügyészségekhez, bíróságokhoz.

Arra a felvetésre, hogy a volt cége, a Civil Biztonsági Szolgálat a kormányváltás óta több állami megrendelést is kapott, a belügyminiszter azt mondta, hogy "ha az új tulajdonos sikeres, annak csak örülni tud", azonban az eladás után semmiféle érdek nem fűzi ahhoz, hogy "bármilyen ráhatása legyen a cég tevékenységére".