"Győzött az igazság" Gyöngyöspata jobbikos polgármestere szerint

Gyöngyöspata, időközi polgármester-választás, Bernáth Magdolna polgármesterjelölt
Vágólapra másolva!
Juhász Oszkár szerint győzedelmeskedett az igazság, az egyes híradásokban helyi cigány vajdaként emlegetett idősebb Farkas János szerint tanácstalanok a helyi romák. A Jobbik jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást Gyöngyöspatán. Juhász Oszkár a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg. A jelenlegi alpolgármester második, a Véderő parancsnoka negyedik lett. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint nyugodtan zajlott a választás, de sok rendőr volt a településen. Nézze meg, mit mondanak a gyöngyöspataiak a polgármester-választásról!
Vágólapra másolva!

"A Jobbik jelöltje, Juhász Oszkár nyerte az időközi polgármester-választást vasárnap a Heves megyei Gyöngyöspatán" - jelentette be a szavazatok összesítése után Szalainé Balog Klára, a helyi választási bizottság helyettes vezetője. A több mint 60 százalékos részvétel mellett megtartott voksoláson Juhász, aki a Jobbik helyi csoportjának vezetője is egyben, a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg, ami 433 voksot jelent.

A második helyen a település jelenlegi alpolgármestere, a függetlenként induló Matalik Ferencné végzett 333 vokssal, ami 26 százalékos eredményt jelent. Eszes Tamás, a Véderő elnevezésű szervezet vezetője a negyedik helyen végzett, 134 szavazattal (10,5 százalék).

Mátyás István, a helyi választási iroda vezetője arról számolt be, hogy az időközi választást semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg. Azt tapasztalta, hogy az emberek még aktívabbak, mint a tavaly októberi önkormányzati választás alkalmával. Az októberben szintén induló Juhász Oszkár akkor mindössze 68 szavazatot kapott, és ezzel 5,81 százalékot ért el.

Tanácstalanok a helyi romák

Az eredmény kihirdetését az MTI tudósítója szerint a Jobbik szimpatizánsai lelkes ovációval fogadták. A hívek ütemes "Jobbik, Jobbik" kiáltásokkal, illetve az "adjon az isten... szebb jövőt" jelmondattal fogadták a győzelmet, majd nemzetiszínű, árpádsávos és jobbikos zászlókkal feldíszített kocsikkal dudálva indultak ünnepelni a községházáról. Juhász Oszkár villám-sajtótájékoztatóján csupán annyit mondott, hogy "az igazság győzedelmeskedett", a gyöngyöspatai emberek igazságérzetének és bátorságának köszönhetően.

Juhász Oszkár korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy a "közbiztonságot" és a "vagyonbiztonságot" tartja elsődleges fontosságúnak Gyöngyöspatán. Azt is hozzátette, hogy polgármesterré választása esetén bevezetné a településen az "érpataki modell" helyi viszonyokhoz alkalmazkodó változatát, illetve Tiszavasvárihoz hasonlóan csendőrséget hozna létre Gyöngyöspatán. Mindezekről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Idősebb Farkas János, az egyes híradásokban helyi cigány vajdaként emlegetett férfi az eredmény kihirdetése után az MTI-nek úgy fogalmazott: "gondolja magát a mi helyzetünkbe, tanácstalanok vagyunk".

Nyugodtan zajlott a választás

Délután is sokan szavaztak a vasárnapi gyöngyöspatai polgármester-választáson. A településen három szavazókör működött. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint nyugodt volt a hangulat, viszont mindenhol rendőröket látott.

Az [origo] tudósítója által megkérdezett szavazók Matalik Ferencnét, a jelenlegi alpolgármestert tartották esélyesnek. Több roma szavazó is azt mondta, félnek attól, hogy szélsőjobboldali jelölt győz a polgármester-választáson, és Matalik Ferencnében bíznak. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, Farkas János az utolsó pillanatban lépett vissza a polgármester-jelöltségtől. Ifjabb Farkas apja, idősebb Farkas János az [origo]-nak azt mondta, hogy egy másik jelölt javára lép vissza ifjabb Farkas János, ám hogy kiére, azt a kampánycsendre tekintettel nem árulta el.

Az időközi polgármester-választást az után írták ki, hogy április 18-án, egészségi okokra hivatkozva lemondott Tábi László, a 2800 lakosú település korábbi vezetője. A jelöltté váláshoz szükséges számú ajánlószelvényt eredetileg nyolcan adták le.

Az urnákat este 7 órakor zárták. Érvényességi küszöb nem volt, az lett a polgármester, aki a legtöbb voksot szerezte meg. Az [origo] összes cikkét Gyöngyöspatáról itt olvashatja.