Bántja, de nem borította ki a KDNP-seket Lázár beszólása

Lázár János
Vágólapra másolva!
Felesleges erőfitogtatásnak nevezték az [origo]-nak nyilatkozó KDNP-s politikusok, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy hétfőn megjelent interjújában arról beszélt, nem koalíciós kormányzás zajlik. Lázár egyikük szerint ízléstelenül tette helyre a kisebbik kormánypártot, amire nem volt oka. A két párt viszonyában szerintük már csak azért sem lehet konfliktus, mert a KDNP soha semmit nem tesz a Fidesz megkérdezése nélkül, önállóan.
Vágólapra másolva!

"Nem a Fidesz és a KDNP konfliktusát jelzi, csak egy személyes indokból fakadó, meggondolatlan megjegyzés, amire nincs mit mondani" - így kommentálta az [origo]-nak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a hétfői Népszabadságban megjelent interjújában kijelentette, "jó lenne, ha [a KDNP] szembenézne azzal, hogy ez nem egy koalíciós kormány. Eljött az ideje, hogy ezt fölmérjék. Ezzel mindent elmondtam".

Harrach Péter szerint nincs feszültség a Fidesz és a KDNP viszonyában. Valakiben állítása szerint előfordulhat esetleg valamiféle személyes indulat, de "nem ez a fő csapásirány". Harrach azt mondta, senkitől nem tapasztalt semmilyen, Lázáréhoz hasonlóan "lekezelő hozzáállást" korábban. (A KDNP frakcióvezetője az [origo]-nak adott májusi interjújában is azt mondta, nem érez feszültséget a Fidesz és a KDNP között. Vannak olyan hangok szerinte a Fideszben, amelyek szerint létszámarányaikhoz képest túlreprezentált a KDNP parlamenti és kormánybeli részvétele, de azt mondta, hogy ezzel sosem akartak visszaélni, nem készülnek zsaroló pozícióba a készülő kétharmados törvények ügyében és a létszámarányunk szabta józan határt nem lépik át a követeléseikben. A Fidesz-frakció törvénykezési stílusát bírálta a politikus.)

Egy, az egyházi törvény előkészítésében is részt vevő KDNP-s képviselő "különösnek" nevezte Lázár kijelentését, mert szerinte néhány héttel korábban a Fidesz frakcióvezetője a KDNP képviselőcsoportjánál vendégeskedett, ahol egy jó hangulatú beszélgetésen szó esett a két párt együttműködéséről is. Ezen a képviselő állítása szerint Lázár semmilyen pejoratív kijelentést nem tett a KDNP-re, így azt sem firtatta, amire a hétfői kijelentésben utalt, hogy a "KDNP-nek észben kellene tartania, hogy hol a helye".

A képviselő szerint nem élték meg a KDNP-ben presztízsveszteségként az egyházi törvény utolsó pillanatban végigvitt fideszes módosítását sem. "A lapok és az ellenzéki pártok egyből azzal jöttek, hogy a Fidesz feltörölte a padlót a KDNP-vel. Mi ezt egyáltalán nem így éltük meg. Aki nem tud kompromisszumot kötni, az ne politizáljon" - tette hozzá.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lázár János egyeztet a KDNP-frakcióval

A képviselő szerint Lázár Jánosnak valójában ráadásul nem is a KDNP-vel, hanem a kormánnyal van vitája, a KDNP ugyanis a közigazgatási egyeztetésen is jónak talált és a kormány által elfogadott javaslatverziót nyújtotta be a parlamentnek.

Egy harmadik, kormányzati tisztséget is betöltő KDNP-s politikus ugyanezzel érvelve azt mondta, "műbalhé", "erőfitogtatás", "ízléstelen" Lázár kijelentése. Lázár mondatai mögött szerinte nem áll több, mint "saját személyiségjegyeinek megnyilvánulása", vagyis hogy harciasnak és keménynek látszódjon. A Fidesz és a KDNP között állítása szerint ugyanis már csak azért sincs konfliktus, illetve azért sincs értelme a kisebbik kormánypárt orrára koppintani, mert egy-két világnézeti kivételtől eltekintve a KDNP soha semmit nem képviselt a Fidesszel szemben önállóan.

"Viktor megkérdezése nélkül semmi nem történik ebben a pártban, a legalapvetőbb dolgok is egyezetve vannak" - tette hozzá a politikus, aki szerint ugyan formálisan az egyházi törvényt is a KDNP és a KDNP-s államtitkárság készítette elő, de semmiben nem döntöttek "a saját szakállukra". "Nem arról van szó, hogy a KDNP sarkosan ragaszkodott volna a negyvenöt egyházhoz, amit a Fidesz most csúnyán helyre tett, hanem arról, hogy amíg a Fidesz elnöksége nem jött rá, hogy merészebbet is tud lépni, megfelelt ez a verzió" - mondta.

A képviselő szerint ugyanakkor hibáztak a javaslat előkészítői, mert a még nem véglegesített egyházi törvény koncepciója több alkalommal is szóba került a Fidesz frakcióülésén, és már akkor is érkezett több jelzés - többek között Lázár Jánostól is - azzal kapcsolatban, hogy a negyvenöt egyházat elismerő lista túl tágra lett szabva. "Akkor kellett volna meghallgatni ezeket az észrevételeket, de nem korrigáltunk, vagyis magunk szaladtunk bele a pofonba" - tette hozzá a politikus.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lázár János a KDNP elnökével

Az egyházi törvénnyel kapcsolatos fideszes beavatkozást a frakciószövetség múlt heti értékelő frakcióülésén egyébként a KDNP frakcióvezetője is felvetette a miniszterelnöknek, mondván, "ha az ember előbb látná, hogy mi van az elnökség fejében, akkor el lehetne kerülni a hasonló helyzeteket".

A bírálatot az ülésen részt vevő források szerint Orbán Viktor azzal szerelte le, hogy "van olyan, amikor egy döntéshez csak későbbre érik meg a helyzet, és ő vagy az elnökség is az utolsó percben csap a homlokára, hogy nagyobbat lehet lépni, mint ahogy tervezték eredetileg". Orbán azt is hozzátette, tisztában van vele, hogy az ilyen döntések viharokat kavarhatnak, de ezektől, azt mondta, "nem kell félni", mert fontosabb, hogy a végén jó megoldások szülessenek. A résztvevők elmondása szerint Harrach Péter a választ "csendben, bólogatva tudomásul vette".