Népszabadság: A helyszíni bírságokra épít az új szabálysértési törvény

Vágólapra másolva!
Már készül az új szabálysértési törvény tervezete, amely az  eddigieknél nagyobb szerepet szán a helyszíni bírság elrettentő hatásának - értesült a Népszabadság. A tervezet szerint jobban járnának azok, akik a helyszínen fizetnek, később ugyanis magasabb lenne a büntetés.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság értesülése szerint már készül a szabálysértési törvény tervezete, amelyben az eddigieknél is jobban törekszenek arra, hogy a helyszíni bírság rettentsen el. A napilap szerdai száma a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkaanyagát idézi, amely szerint olyan szabálysértési törvényt kell alkotni, amely a normaszegőkkel szemben gyorsabb és eredményesebb fellépést tesz lehetővé. A cél, hogy az ügyek többségét a lehetőség szerint azonnal érdemi - és jogerős - döntéssel lezárhassák.

Ezt szolgálná, hogy az elkövetőket minden lehetséges módon a helyszíni bírság elfogadására ösztönöznék. Ilyen hatása lenne például annak, ha tovább nőne a helyszínen, illetve a szabálysértési eljárásban kiszabható büntetések közötti különbség. A bírság kifizetését megtagadó személyt azzal is a hatósággal történő fokozott együttműködésre késztethetnék, hogy deklarálják: amennyiben a vétkest elmarasztalják, a szabálysértési eljárásban mindenképpen nagyobb összegű büntetésre számíthat. Akár azt is meghatározhatnák, hogy mennyivel nő majd a tarifa - olvasható a döntés-előkészítő anyagnak szánt dokumentumban, a Népszabadság szerint.

A lap azt írja a munkaanyagra hivatkozva, hogy kevesebb büntetőpontot adnának annak, aki elfogadja a helyszíni bírságot. Hasonlóképpen ösztönző hatása lenne annak is az anyag szerint, ha a rendőr a helyszínen részletfizetést engedélyezhetne; ez különösen akkor jöhet jól, ha jelentősen emelni fogják a helyszíni bírság ma húszezer forintos felső határát.

A munkaanyag szerint a szabálysértési eljárás is legfeljebb pár nap haladékot jelentene. A hivatalos személy, például rendőr vagy közterület-felügyelő ugyanis már a helyszínen felvenné a kapcsolatot a szabálysértési hatósággal, és azonnal egyeztetné a meghallgatás időpontját. Amennyiben a szükséges bizonyítékok rendelkezésre állnak, az ügyet legkésőbb az ötödik napon le kellene zárni. A határozat meghozatalát az elkövető távolmaradása sem akadályozná - olvasható a Népszabadságban.