Nem tudhatod, hogy a főnököd áll-e melletted - mit szóltak a felvételizők a ponthatárokhoz?

Vágólapra másolva!
Az eső elmosta, az Oktatási Hivatal vezetője óvatosságra intette, az államtitkár gombnyomása pedig megríkatta vagy katartikus örömkiáltásokra késztette a budapesti Millenáris Parkba a 2011-es felvételi ponthatárok kihirdetésére szervezett bulira érkező felvételizőket. Tudósítónk találkozott több leendő orvossal és mérnökkel, egy médiasztárnak készülő lány viszont nem járt sikerrel.
Vágólapra másolva!

Kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este, az államilag finanszírozott képzésben a három legmagasabb pontszám a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bejutáshoz, a maximális 480 pontot sehol sem kellett elérni a felvételhez. A nemzetközi gazdálkodás alapszakon 463 pont a határ. Részleteket itt olvashat.

Az eső miatt a szervezők várakozásához képest mentek ki a Millenáris Parkba a felvételi ponthatárok kihirdetésére rendezett Pont Ott Partira. A rendezvény alatt zuhogott az eső, de a nagyszínpad előtt így is több százan várták az eredményeket.

Az [origo] helyszíni tudósítója által megkérdezettek közül szinte mindenkit felvettek. Pirczinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke a ponthatárok kihirdetése előtt tanácsokat adott a diákoknak. Azt mondta, hogy nagyon fontosak az egyetemen szerzett kapcsolatok, mert "nem tudhatjátok, hogy a mellettetek álló az üzlettársatok, a beosztottatok, vagy a főnökötök lesz-e majd".

A pontok vetítése Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár gombnyomására indult el háromnegyed nyolckor. A pontok ABC sorrendben jöttek, és amikor a nagyobb egyetemekhez, például a Budapesti Corvinus Egyetemhez, vagy az ELTE-hez ért a lista, akkor sokan örömükben felsikoltottak, hogy "felvettek!"

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az [origo] tudósítója mellett egy, az ELTE pszichológia szakára jelentkező lány állt, akit 442 pontjával bejutott. A lány percekig nem akarta elhinni és sírt örömében. Miután a ponthatárok nyilvánossá váltak, mindenki telefonálgatni kezdett, hogy közölje a szüleivel a jó hírt.

Egy fiú a fogadó épület emeletén barátnőjével búslakodott, mert nem sikerült neki a felvételi a Corvinus nemzetközi gazdálkodás szakára államilag finanszírozott képzésre, csak költségtérítésesre. Az [origo] tudósítójának elmondta, hogy éppen akkor beszélt a szüleivel, és azt mondták neki, hogy "ne aggódj, ki tudjuk fizetni".

Az [origo]-nak nyilatkozók közül a legtöbben a gazdasági vagy műszaki területre jelentkeztek, és tudósítónk több felvételt nyert orvostanhallgatóval találkozott, és a nyilatkozók többségét az első helyekre felvették. Volt egy lány, aki azt mondta, médiasztár akart lenni, de nem vették fel az ELTE kommunikáció szakára, mert 442 helyett 401 pontja volt.

A Millenárison alkoholt nem lehet kapni, a buli a tervek szerint este tízig tart, de többen máshol folytatják.