Elérhetetlenné vált a fenyegetéssel vádolt fideszes képviselő

Balázs József, a Fidesz Heves megyei  3. választókerület országgyűlési képviselője
Vágólapra másolva!
Telefonját nem veszi fel, lakásán és hivatalában pedig nem található meg Balázs József fideszes parlamenti képviselő, aki egy kedden nyilvánosságra hozott hangfelvételen pénzek megvonásával fenyegette Gyöngyöspata jobbikos polgármesterét. Balázs annak ellenére nem reagál a megkeresésekre, hogy egy ismerőse szerint olyan ember, aki vállalja tetteiért a következményeket.
Vágólapra másolva!

Zavarba hozta a Heves megyei fideszes közgyűlés tagjait az a hangfelvétel, amelyet a Jobbik hozott nyilvánosságra, és amelyen állítólag Balázs József fideszes országgyűlési képviselő Juhász Oszkárral, Gyöngyöspata múlt héten megválasztott jobbikos polgármesterével beszélget.

A felvételen hallható férfi - az elmúlt egy hétben sem Balázs, sem pártja nem tagadta, hogy a fideszes képviselő az - többek között arra figyelmezteti Juhászt, hogy ha kritikát fogalmaz meg vele szemben, és nem működik vele együtt, akkor Gyöngyöspata nem kap pályázati pénzeket. "Forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit én nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás" - jelenti ki Balázs.

Balázs József nem csupán országgyűlési képviselő, hanem a Gyöngyöspatához közeli Nagyréde polgármestere is, és tagja az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnak, amely a térségben zajló fejlesztésekkel foglalkozik. Balázst egész héten próbáltuk elérni mobiltelefonján, és Nagyréde polgármesteri hivatalában is, de nem jártunk sikerrel, egyszer sem reagált.

Pénteken ezért a nyomába eredtünk, de nem sikerült elcsípnünk:

Az etikai bizottságnál nem jelentették

A Fideszt is nehéz szóra bírni egyelőre Balázs ügyében. Kontrát Károly a Fidesz etikai bizottságának elnöke nem akart nyilatkozni az ügyről, csak annyit mondott, hogy a bizottsághoz nem érkezett Balázs Józsefet érintő beadvány. Elhárították megkeresésünket a Fidesz etikai bizottságának megkérdezett tagjai is: Németh Szilárd, Szabó Erika és Gógl Árpád.

A felvétel nyilvánosságra kerülésénen estéjén Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közleményt adott ki, amely szerint "nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek (...) A Fidesznél azt valljuk, hogy nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek. A jövőben Juhász Oszkár is bizonyíthat. A Jobbik frissen megválasztott gyöngyöspatai polgármesterjelöltjének (...) most megadatott a lehetőség, hogy bebizonyítsa, a cigányozáson és zsidózáson kívül más válaszok is adhatók az ország, esetében egy helyi közösség problémáira".

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pedig csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy a megbántottság, a felindultság vagy a csalódottság sokszor rossz mondatokat ad az ember szájába, és a jogos felháborodásból is születhetnek jogtalan mondatok. Ám a legnagyobb baj sosem az - folytatta -, ha rossz mondatok szaladnak ki az ember száján, hanem az, ha azokat utólag, tiszta fejjel sem teszi rendbe. "Mi azonban ezeket a mondatokat rendbe tesszük" - közölte (részleteket itt olvashat erről).

"Nyilván kérdőre vonják majd"

Az [origo] több nagyrédei önkormányzati képviselőt is utolért, ők azzal hárították el a megkeresésünket, hogy ebben az ügyben nem akarnak nyilatkozni. A Heves megyei közgyűlés fideszes tagjai közül azonban többen azt mondták az [origo]-nak, hogy meglepte őket a felvétel.

Tóth Csaba szerint nem a Heves megyei közgyűlésre tartozik az ügy, hanem a Fidesz hierarchiájában magasabb szintekre, például a választmányra, amelynek tagjai - ha a hangfelvétel valódinak bizonyul - "nyilván kérdőre vonják majd" Balázs Józsefet.

Tóth szerint az országgyűlési képviselő egyik feladata bizonyos lobbitevékenység kifejtése, mindez a politikai életben megengedett, de "nyilván visszaélni nem lehet vele". Szerinte a választások elmúltával lényegében mindegy, hogy ki melyik párthoz tartozik, a helyi politikában a pártállás nem játszik szerepet.

Sveiczer Sándor kérdésünkre azt mondta, azért nem érti az ügyet, mert Gyöngyöspatán nem is indult fideszes jelölt, ebből a szempontból a Fidesz számára "szinte érdektelen volt ez a választás". A közgyűlési tag azt mondta, nem hisz benne, hogy Balázs szájából elhangozhattak a felvételen hallott mondatok.

Oroján Sándor a közgyűlés egy másik fideszes tagja - a felvétel részletes ismerete nélkül - úgy vélte, nem lesz nagy visszhangja az ügynek, de reméli, hogy kiderül, valódi-e a felvétel. Szerinte "kellemetlen" mondatok hangzottak el, de abban nem hisz, hogy a megyei fideszes vezetésre ez rossz fényt vetne. Balázst olyan embernek nevezte, aki vállalni fogja a következményeket.

"Felismerhető a hangja"

Az [origo] több, Nagyréde és Gyöngyöspata környékén fekvő település polgármesterét megkereste, akik azt mondták, hogy "korrekt" a munkakapcsolatuk Balázzsal.

"Normálisan meg tudtam vele mindent beszélni, annak ellenére, hogy nem vagyok fideszes" - mondta Vernyihel Lívia, Gyöngyösoroszi polgármestere. Azt is hozzátette, hogy azalatt az egy év alatt, amióta Balázs országgyűlési képviselő, "nem is nagyon volt pályázati lehetőség kiírva az önkormányzatok számára".

Az [origo] által megkérdezett településvezetők nem voltak biztosak benne, hogy valóban Balázs hallható a hangfelvételen, de egy Balázzsal munkakapcsolatban álló, neve elhallgatását kérő nagyrédei vállalkozó azt mondta, hogy "felismerhető a hangja". Szerinte egyébként nem jellemző Balázsra a felvételen hallható stílus és a képviselő "el tudja fogadni az építő jellegű kritikákat".