Új helyszínt ajánlott fel a Szigetre tüntetést szervezőknek Óbuda polgármestere

Vágólapra másolva!
Óbuda-Békásmegyer polgármestere szerint elfogadhatatlan, hogy a gyülekezési jogra hivatkozva bárki megzavarjon egy kulturális rendezvényt. Bús Balázs ezért felajánlott egy másik óbudai helyszínt a Sziget-fesztivál idején a hajógyári szigetre tüntetést szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak.
Vágólapra másolva!

"Megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy bárki a gyülekezési jogra hivatkozva megzavarja bármelyik kulturális rendezvényen vagy fesztiválon a fiatalok szórakozását" - közölte csütörtökön Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az Óbudai Hajógyári Szigetre még januárban jelentett be egy tüntetést, a regisztráció szerint a benzinárak ellen tiltakoznának.

Bús Balázs közleménye szerint ez a "gyülekezési joggal való visszaélés klasszikus példája". A polgármester ezért felajánlott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egy másik óbudai helyszínt, ahol megtarthatják a benzinárak elleni szervezett tüntetésüket.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű jogvédő szervezet szerint jogszerű a szigetre bejelentett tüntetés. "Mivel a bejelentés időpontjában a helyszín tekintetében nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a rendőrség nem tehetett mást, minthogy tudomásul vette a hajógyári szigetre bejelentett tüntetést" - fogalmaz a keddi közelményük. A TASZ szerint ilyen esetben a rendőrség feladata mindkét rendezvény megközelítésének és zavartalan lebonyolításának biztosítása, a résztvevők biztonságának garantálása - mutattak rá.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője azt mondta: az óbudai szigetre a fesztivál ideje alatt csak az mehet be, aki megváltotta belépőjegyét vagy tiszteletjegyet kapott. "A rendezvény programjaira mi nem fogunk senkit azért ingyen beengedni, mert arra hivatkozik, hogy tüntetni jött" - fogalmazott.