A felvett diákok több mint fele bejutott az államilag finanszírozott képzésbe

Vágólapra másolva!
Közel 98 ezer diák jutott be valamilyen felsőoktatási intézménybe az idén, és mintegy 53 ezren kerültek be az államilag finanszírozott képzésbe. Az átlagos felvételiző átlagteljesítménye a tavalyi 352 pontról 354 pontra nőtt.
Vágólapra másolva!

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők kétharmadát felvették az idén, az egyetemre, főiskolára bekerült csaknem 98 ezer diák több mint fele államilag finanszírozott képzésben tanult tovább - közölték a jelentkezéseket értékelő pénteki, budapesti sajtótájékoztatón.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elmondta: mintegy 53 ezren kerültek be államilag támogatott képzésekre, és majdnem ugyanennyien tanulhatnak majd költségtérítéses formában. Kiemelte, hogy műszaki és természettudományos képzésre nagyjából ugyanannyi hallgatót vettek fel, mint az előző évben.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke hozzátette: az átlagos felvételiző átlagteljesítménye 352 pontról 354 pontra nőtt az idei évben. A legnépszerűbb intézmény a felvettek számát tekintve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Az OH elnöke a ponthatárokat áttekintve elmondta, hogy az államilag finanszírozott képzésben a ponthatárok több mint fele 300 és 400 között van, a költségtérítéses képzésben pedig a pontok fele 200 és 300 pont közötti.

Az első helyen alap- vagy osztatlan képzésre bekerült fiatalok negyede 400 és 480 pont közötti teljesítményt ért el, a fele 300 és 400 pont közötti eredményt produkált, míg mintegy negyede 300 pontnál kevesebbet kapott. Az alap- és egységes, valamint osztatlan képzésre, nappali munkarendre, államilag támogatott formára jelentkezők 31,77 százaléka első helyen bekerült, míg 47 százalék valamelyik bejelölt helyre bejutott.

A rekorder szak idén a nemzetközi gazdálkodás a Corvinuson 463 ponttal, általános orvosi képzésre 417-tel is be lehet jutni, a jogászok 416 pont alatt a legtöbb helyre nem jutottak be. Kecskeméti anyagmérnök 246 ponttól lehet valaki. A felvételi ponthatárok itt.