Döntött az Ab, nem bérelhetnek a pártok a piaci árnál olcsóbban ingatlant Egerben

Vágólapra másolva!
Megsemmisített az Alkotmánybíróság egy egri helyi rendeletet, melynek értelmében 2004 óta kedvezményesen bérelhettek ingatlant a városi közgyűlésben képviselettel rendelkező, illetve a parlamenti választáson legalább egy százalékot elnyerő pártok - írja a pénteki Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság Eger közgyűlésének az önkormányzati tulajdonú ingatlanok pártoknak történő bérbeadásáról szóló rendeletét - ismerteti a pénteki Népszabadság.

A testület szerint semmi nem indokolja, hogy politikai szervezetek és más bérlők között különbséget tegyenek, és a pártoknak kedvezményesen biztosítsanak irodahelyiséget. A helyi jogszabály december 31-én hatályát veszti, addig tehát újra kell tárgyalni a pártokkal a bérbeadási feltételeket. Kovács Luca egri jegyző a Népszabadsággal közölte: tudomásul veszik az AB döntését és haladéktalanul megkezdik az egyeztetést az érintett szervezetekkel.

A 2004-ben elfogadott helyi rendelet szerint azok a pártok bérelhetnek kedvezményesen ingatlant, amelyek a városi közgyűlésben képviselettel rendelkeznek vagy a parlamenti választáson elnyerték a listás szavazatok legalább egy százalékát. Az iroda nagyságát az egyes szervezetek közéleti szerepvállalására tekintettel határozzák meg, figyelembe véve többek között, hogy hol és hány mandátumot nyertek, rendelkeznek-e helyben megválasztott képviselővel, van-e saját frakciójuk a városi közgyűlésben, és indultak-e az EP-választáson. A bérleti díjról az érintett szervezetekkel folytatott előzetes egyeztetés után a városi közgyűlés három szakbizottság javaslata alapján határoz, a bérleti szerződést a polgármester írja alá.

A rendszer a legutóbbi parlamenti választásig egészen jól működött, az LMP azonban - amely a parlamenti pártok közül egyedüliként bérel helyiséget piaci alapon az önkormányzattól - az AB-hez fordult. Az AB döntése azért is érdekes, mert Egerhez hasonlóan több más város biztosít kedvezményes irodabérleti díjat, esetleg ingyenes helyiségjuttatást.