A tűpárnának és a sugárveszély hiányának is örültek Pesten a fukusimai diákok

Fukusima, japán diákok, Liszt Ferenc reptér, budapesti repülőtér, fogadás, Lázár János, sugárzásveszély
Vágólapra másolva!
Sokan vesztették el közeli hozzátartozójukat, és szinte mindannyian folyamatos sugárveszélyben élnek azok közül a Fukusima környékén élő japán diákok közül, akik hétfőn érkeztek két hetes pihenésre Magyarországra. A diákokat Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, magyar és japán diplomaták és helyi diákok fogadták agyagcsuporral és népi motívumos tűpárnával a Liszt Ferenc repülőtéren.
Vágólapra másolva!

Mindannyiukat személyesen érintette a március 11-i földrengés, és többen közülük még soha nem voltak külföldön vagy utaztak repülőn. Hétfő este 17 japán diák érkezett Magyarországra Fukusima körzetéből, amelyet a földrengésen és a cunamin kívül nukleáris katasztrófa is sújtott.

A fehér pólót viselő diákokat, akiket egy térségbeli település, Ofunato önkormányzatának egyik munkatársa kísért, a szélesen mosolygó Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, fideszes frakcióvezető, Ito Tecou Japán budapesti nagykövete, valamint Szerdahelyi István, Magyarország leendő tokiói nagykövete fogadta. A ferihegyi betonon jelen volt hódmezővásárhelyi fiatalok kis csoportja is.

"Ki lesz a szóvivő?" - kérdezte Lázár János a diákokat, mielőtt arról beszélt volna, hogy jelképes segítséget nyújtanak nekik, és köszönetet mondott a segítőknek. A diákok kő-papír-olló-szerű játékkal választottak maguk közül szóvivőt. A fiú csak annyit mondott, hogy köszöni a lehetőséget, és örül, hogy egy kicsit elszabadulhat otthonról, ahol a katasztrófában odavesztek a nagyszülei.

Előtte Szerdahelyi István a rendszerváltás utáni Magyarországnak nyújtott jelentős japán segítség gesztusszerű viszonzásáról, Ito Tecuo pedig a japán és a magyar kapcsolatok erősödéséről beszélt.

A rövid beszédek alatt a diákok mosolyogva vegyültek el az őket fogadó hódmezővásárhelyi fiatalokkal és a fotósokkal, egymást fényképezték, pózoltak a kameráknak, mustrálgatták a barna papírzacskóban kapott ajándékokat - többek között hódmezővásárhelyi bögrét, térképet, ismertetőfüzetet, agyagcsuprot, népművészeti motívummal díszített nemez tűpárnát. Egyikük az [origo] érdeklődésére, hogy tetszenek-e neki az ajándékok, azt mondta tört angolsággal, hogy szépek, majd fáradtságra hivatkozva a korára vonatkozó kérdésre már inkább nem válaszolt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A csoportot Lázár János fogadta (További képekért kattintson!)

A diákokat Hódmezővásárhely kezdeményezésére, a Kizuna (japánul barátság, emberi kötelékek) projekt keretében hívták Magyarországra, kéthetes pihenésre. A településnek a szervezésben a magyar külképviselet segített, amelynek egyik munkatársa az [origo]-nak elmondta, a Szakura Nokai japán alapítvány közvetítésével keresték meg az érintett települések önkormányzatait és iskoláit a lehetőséggel, hogy szívesen fogadnának húsz diákot. Ennél ugyan többen jelentkeztek, de azért lettek végül csak 17-en, mert az idő rövidsége miatt már nem sikerült mindenkinek megszervezni az útját. A jelentkezők közül ugyanis sokan még soha nem voltak külföldön, és nem volt útlevelük.

A diákok két hétig lesznek Magyarországon, Hódmezővásárhelyen és környékén kívül ellátogatnak a Balatonhoz is, megnézik Szeged, Esztergom, Visegrád és Budapest egyes nevezetességeit, és jövő szerdán találkoznak Schmitt Pál köztársasági elnökkel, illetve Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

A március 11-i földrengésben 15 ezer ember vesztette életét, ötezer embert eltűntként tartanak számon, a földmozgások pusztítását hatalmas szökőár tetőzte, amely tönkretette a fukusimai atomerőmű hűtőrendszerét is, súlyos nukleáris katasztrófát idézve elő.

A diákok közül volt, aki azzal indokolta jelentkezését az utazáshoz beadott jelentkezési lapon, hogy szeretné megmutatni, hogy a katasztrófa ellenére is igyekeznek vidámnak lenni. Más azt írta, hogy szeretné megvizsgálni, az emberek mit gondolnak a fukusimai atomerőmű problémájáról; megint más azt, hogy nagyon kifáradt a katasztrófában, és szeretne megismerkedni a magyar kultúrával; volt, aki pedig arról írt, hogy szeretne megszabadulni a sugárveszélytől.