A magyar rendőrség is nyomoz az oslói tömeggyilkosság ügyében

Vágólapra másolva!
A magyar rendőrség is nyomoz a norvég tömeggyilkosság ügyében, de egyelőre semmit nem árulnak el a részletekről. A Blikk szerint a Terrorelhárítási Központ felderítette annak a hölgytársaságnak a tagjait, akik még 2009-ben együtt buliztak a terrorizmussal vádolt Anders Behring Breivikkel Budapesten.
Vágólapra másolva!

A magyar rendőrség az első pillanattól kezdve és jelenleg is gyűjti, értékeli az összes olyan információt, amely a Norvégiában történt merényletekkel összefüggésbe hozható - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az [origo] kérdésére. Megkérdeztük, hogy a norvég hatóságok kérték-e fel a magyar rendőrséget a nyomozásra, de erre nem kaptunk választ, az ORFK annyit mondott, hogy jelenleg nem kívánnak bővebb tájékoztasással szolgálni.

A Blikk keddi számában arról ír, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) a törvényben előírt feladatait hajtja végre az üggyel összefüggésben. "Hogy konkrétan mit teszünk és milyen eredménnyel, az titkos" - idézi a lap a TEK-et. A Blikk szerint a TEK-nél nem cáfolták, de nem is erősítették meg, hogy máris eredményeket hozott a "magyar szál" vizsgálata.

Breivik legjobb barátjával, a Kárpátaljáról származó Péterrel 2009-ben öt napon át bulizott budai klubokban alkalmi hölgytársaságban. A TEK felderítői a Blikk információi szerint azonosították a hölgytársaságot.

A magyar rendőrségen kívül a lengyel és a cseh rendőrök is nyomoznak az ügyben. A lengyel belbiztonsági szolgálat Breivik fegyvervásárlásait vizsgálja, és azt mondták, van egy lengyel tanú az ügyen, aki együttműködik a hatóságokkal. Breivik naplója szerint tavaly Csehországban is töltött hat napot, ezért Norvégia hivatalosan felkérte Csehországot, hogy vizsgálja ki, mit csinált Breivik Prágában.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigetén Breivik a kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában nyitott tüzet a fiatalokra. A férfi, aki naplójában a magyar történelmet és magyar pártokat is emlegette, hétfőn tett vallomást a bíróságon (erről itt olvashat).

A norvégiai merényletről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.