Használt terepjárót vesz az ügyészség több mint 12 millióért

Vágólapra másolva!
Biztonsági megfontolásból, vezetői használatra vesz az ügyészség egy terepjárót 12,5 millió forintért. Az autó, amelynek típusát nem közölték, azért jött ki ennyi pénzből, mert használt.
Vágólapra másolva!

Közbeszerzési eljárásban, 12,5 millió forintért vásárolt egy terepjárót a Legfőbb Ügyészség. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a vádhatóság összesen 17 gépjárművet vásárol, amelyek közt 15 középkategóriás személyautó, egy kisáruszállító, illetve egy, az állami beszerzésekben "könnyű terepjáró" kategóriába sorolt jármű. A közbeszerzést mindhárom kategóriában a Porsche Hungária Kft. nyerte, amely egyedüliként nyújtott be ajánlatot.

Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az [origo] érdeklődésére azt mondta, hogy a terepjárót nem egy személynek vagy szervezetnek vásárolták, azt bármely ügyészség használhatja, ha "operatív célokra" szüksége van rá. Horányi nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen típusú az ügyészségi terepjáró, de az ár, illetve a forgalmazó cég alapján valószínűleg egy VW Tiguan vagy egy Audi Q5 lehet. Ezek az autók csak nevükben terepjárók, a gyakorlatban inkább városi forgalomban használhatóak.

Cikkünk megjelenése után a Legfőbb Ügyészség közleményben pontosította a korábban megadott információkat. E szerint nem a terepjárót, hanem a kisáruszállítót veheti igénybe operatív célokra minden ügyészi szervezet. A középkategóriás autókat és a terepjárót meghatározott szervezeti egységek kapják. A könnyű terepjárót biztonsági okokból vették, és "vezetői használatra" szánják.

A terepjáró - amelynek típusát ismételt, írásbeli kérdésünk ellenére sem közölte az ügyészség - beszerzésének feltétele az volt, hogy az ára ne haladja meg a 2006 végén vett Mercedes 211 E 200 típusú gépkocsik árát, a 12,5 millió forintot. Ennek a feltételnek a Porsche Hungária ajánlata úgy felelt meg, hogy a beszerzett gépjármű használt - közölte a Legfőbb Ügyészség. Használt autó esetén a típus nagyobb is lehet, mint a fent említettek. Ebbe az árba - állapottól és felszereltségtől függően - belefér akár egy VW Touareg vagy egy Audi Q7 is.