Réthelyi szerint nem lesznek személycserék a minisztériumában

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter
Vágólapra másolva!
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nem kíván távozni posztjáról, és szerinte államtitkárai is maradnak helyükön. A miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban azt mondta, nem ő, hanem Orbán Viktor miniszterelnök bírta maradásra Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt.
Vágólapra másolva!

Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) vezetője a Világgazdaságnak adott interjúban azt mondta, hogy nem áll szándékában távozni a tárca éléről, és "az államtitkárok is maradnak". Réthelyi szerint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt lemondási szándékáról Orbán Viktor miniszterelnöknek sikerült lebeszélnie, ő maga - bár próbálta meggyőzni - nem járt sikerrel.

Az egészségügyet, oktatást, sportot, kultúrát és a szociális szférát is felügyelő miniszter szerint valóban léteznek olyan vélemények, hogy az egészségügyet külön minisztériumba kellene szervezni, de elmondása szerint nem pártolna egy ilyen lépést. Szerinte a területtől nem von el forrásokat a másik négy államtitkárság, mivel az Egészségbiztosítási Alap, vagyis egy külön költségvetési fejezet forrásaival gazdálkodhat.

Az orvosok külföldi munkavállalásának megugrásáról a miniszter azt mondta a lapnak: "Tudom, gyalázatosan kevés a kezdő orvosok bére, de a többi közalkalmazott fizetése is, és nagy baj, hogy többen elhagyják az országot". Réthelyi Miklós szerint "komoly ígéret van arra", hogy a népegészségügyi termékdíj (a köznyelvben ez a chips- vagy hamburgeradó) 15-20 milliárd forint többletforrásából már idén jut az egészségügyi dolgozók béremelésére.

A rezidensjelöltek ösztöndíjának kedvezőtlen fogadtatásáról azt mondta a miniszter, hogy szerinte akkor lenne kudarc a program, ha nem jelentkeznének a hallgatók a szakorvosképzésre. Az ösztöndíjprogram szűkösségét azonban elismerte a miniszter, azt mondta: "Most ennyire futotta."

A közoktatásban dolgozó tanárok fizetését annak ellenére sem tudják érdemben emelni, hogy kész az életpályamodell, amely a teljesítményhez és beosztáshoz társít fizetést. Korábban az oktatási államtitkár, Hoffmann Rózsa jelentős béremelést ígért a tanároknak az életpályamodell bevezetésével.