HVG: Soroksár vezeti a bűnügyi toplistát

Vágólapra másolva!
A legvadabb bűnözési mutatókat az országban tavaly Soroksár produkálta - derül ki a HVG összeállításából. A XXIII. kerületben tavaly 340 lakásbetörés és hat gyilkosság történt. A megyei jogú városok bűnügyi ranglistáját Debrecen vezeti.
Vágólapra másolva!

Debrecen vezeti a megyei jogú városok legfrissebb, 2010-es bűnügyi ranglistáját: a 207 ezer lakosú városban tavaly több bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség, mint a 169 ezres Miskolcon, a 118 ezres, illetve a 75 ezres Nyíregyházán és Szolnokon együttvéve - írja a HVG című hetilap. Debrecenben 22 ezer bűntettet és vétséget regisztráltak a nyomozók az elmúlt évben.

A HVG összesítése szerint a megyei jogú városok közül Érden voltak a legnagyobb veszélyben az ingatlanok és a nagy értékű ingóságok. A 65 ezer lakosú városban 2010-ben összesen 266 lakásbetörést regisztráltak, azaz minden 10 ezer lakosra 41 ilyen bűncselekmény jutott. Ugyanez a mutató Zalaegerszegen tíz, Sopronban kilenc, Hódmezővásárhelyen hat volt.

A legtöbb gyilkosság Pécsen történt: a városban 2010-ben a rendőrség öt gyilkosság és öt emberölési kísérlet aktáját zárta le. Pécsett tavaly 365 házba törtek be, miközben Szegeden 257 ilyen bűncselekmény vált ismertté.

A hetilap összesítése szerint a legvadabb nagyvárosi bűnözési mutatókat tavaly nem a vidéki központok produkálták, hanem az alig több mint húszezer lakosú Soroksár. A rendőrség a településen 2010-ben 91 rablási és 340 lakásbetörési ügyet zárt le. Ezek a számok kétszer olyan magasak, mint a Soroksárnál háromszor népesebb, vele szomszédos 64 ezer lakosú Pesterzsébet adatai.

A soroksári alvilág aktivitása relatív értelemben tavaly meghaladta még VIII. kerületét is. Soroksáron tavaly ugyanannyi - szám szerint hat - gyilkosságot könyveltek el a hatóságok, mint az összesen 280 ezer lakosú öt belső pesti - V-IX. kerületben - együttvéve.