Felfüggesztett börtön a székesfehérvári Országalma megrongálóinak

Vágólapra másolva!
Meg kell téríteniük az okozott kárt azoknak a fiataloknak, akik Székesfehérváron megrongálták az Országalmát.
Vágólapra másolva!

Társtettesként, kulturális javak sérelmére elkövetett rongálás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Városi Bíróság azt a két fiatalt, aki július 12-re virradóra megrongálta a székesfehérvári Országalmát.

A bíróság a 19 éves budapesti és a hasonló korú székesfehérvári fiatalt hat-hat hónap börtönre ítélte, végrehajtását pedig mindkettőjük esetében két év próbaidőre felfüggesztette. Elrendelte mindkettőjük pártfogó felügyeletét a próbaidő tartamára, továbbá kötelezte őket a rongálással okozott 107 500 forintos kár megtérítésére. Az ítéletet az ügyész, illetve a vádlottak és védők tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

A fiatalok július 12-én szórakozásból hazafelé tartva, ittas állapotban felmásztak az Országalmára, s megrongálták a keresztjét.

Az Országalmát - Ohmann Béla alkotását - 1943-ban avatták fel. A vörös márványból készült gömb körbefutó felirata egy 1237-ben kelt oklevélből való, amely szerint Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta.