Elhunyt Szabó András volt alkotmánybíró

Vágólapra másolva!
Életének 84. évében elhunyt Szabó András akadémikus, aki 1990 és 1998 között az Alkotmánybíróság tagja volt.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Szabó András akadémikus, egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja szombaton, életének 84. évében - tudatta az Alkotmánybíróság vasárnap közleményben. Szabó Andrást az országgyűlés 1990-ben választotta az Alkotmánybíróság tagjává. Ezt a tisztséget 1998-ig töltötte be, az Alkotmánybíróság közleménye szerint több nagy jelentőségű határozatnak volt előadó alkotmánybírája.

Jogi tanulmányait a kolozsvári Bólyai Tudományegyetemen kezdte, majd 1953-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1953-tól az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében volt tudományos kutató, később a Büntetőjogi és Kriminológiai Osztály vezetője lett.

A kriminológia és a kriminálszociológia területén kifejtett tudományos munkássága eredményeként 1978-ban megszerezte a jogtudományok doktora fokozatot, elnöke volt a Magyar Kriminológiai Társaságnak és a Magyar Kisebbségvédelmi Egyesületnek, valamint egyetemi tanár volt a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.