Elhunyt Szabó András volt alkotmánybíró

2011.07.31. 16:55

Életének 84. évében elhunyt Szabó András akadémikus, aki 1990 és 1998 között az Alkotmánybíróság tagja volt.

Elhunyt Szabó András akadémikus, egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja szombaton, életének 84. évében - tudatta az Alkotmánybíróság vasárnap közleményben. Szabó Andrást az országgyűlés 1990-ben választotta az Alkotmánybíróság tagjává. Ezt a tisztséget 1998-ig töltötte be, az Alkotmánybíróság közleménye szerint több nagy jelentőségű határozatnak volt előadó alkotmánybírája.

Jogi tanulmányait a kolozsvári Bólyai Tudományegyetemen kezdte, majd 1953-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1953-tól az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében volt tudományos kutató, később a Büntetőjogi és Kriminológiai Osztály vezetője lett.

A kriminológia és a kriminálszociológia területén kifejtett tudományos munkássága eredményeként 1978-ban megszerezte a jogtudományok doktora fokozatot, elnöke volt a Magyar Kriminológiai Társaságnak és a Magyar Kisebbségvédelmi Egyesületnek, valamint egyetemi tanár volt a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.