Medián: A Fidesz-szavazóknak sem tetszik a határon túliaknak szánt választójog

Vágólapra másolva!
A Fidesz szimpatizánsainak mindössze 30 százaléka, a jobbikosok 18 százaléka helyesli, hogy a határon túl élő magyarok is választójogot kapjanak - derül ki a Medián felméréséből. Bár a kettős állampolgárság megadását helyesli a magyarországiak többsége, a választójog megadásának támogatottsága jelentősen csökkent az utóbbi egy évben, a teljes lakosság mindössze 15 százaléka támogatja.
Vágólapra másolva!

Magyarország lakosságának 77 százaléka nem helyesli, hogy a határon túli magyarok választójogot kapjanak - derül ki a Medián közvélemény-kutatásából. Az [origo] megbízásából elkészített reprezentatív felmérés 1200 ember megkérdezésével készült, május 6-a és 10-e között.

A kormány várhatóan az idén dolgozza ki az új választójogi törvényt, de Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerdán azt mondta, hogy már eldőlt, a határon túli magyarok 2014-ben szavazhatnak az országos listára, ha az egyszerűsített honosítással magyar állampolgárságot szereznek. Az egyszerűsített honosítást és az azzal járó szavazati jogot azonban a lakosság mindössze 15 százaléka támogatja, amely a 2010-es 23 százalékhoz képest is jelentős csökkenés.

Forrás: Median

Vélemények megoszlása a szavazati jogról

A szavazati jog megadásának támogatottsága azok között is jelentősen csökkent, akik helyesnek tartják a kettős állampolgárság lehetőségét. Közülük már csak 24 százaléknyian adnák meg a választójogot is az egy évvel ezelőtti 34 százalékhoz képest. Ennek megfelelően 61 százalékról 71-re nőtt azok aránya, akik szerint úgy helyes, ha Magyarországon csak az itteni lakóhellyel rendelkezők voksolhatnak.

A választójog megadását még a kormánypárti szavazók többsége sem támogatja. A megkérdezett fideszes szavazók 30 százaléka támogatja a választójog megadását, de a szavazótábor 49 százaléka csak a kettős állampolgárságot támogatja, a szavazati jogot nem. Mivel a Fidesz-szavazók 17 százaléka a kettős állampolgárságot sem támogatja, ez azt jelenti, hogy a fideszesek 66 százaléka ellenzi a határon túliak választójogát.

Forrás: Median
Vélemények megoszlása a határon túliak egyszerűsített honosításáról és választójogáról

A Jobbik szavazótáborában egy év alatt felére csökkent azok aránya, akik támogatják a határon túliak választójogát. Míg egy éve a Jobbik-szimpatizánsok 35 százaléka értett egyet a választójog megadásával, addig a mostani felmérés szerint már csak 18 százaléka támogatná ezt.

Az LMP és az MSZP szavazóinak mindössze 4-5 százaléka támogatja a szavazójog megadását, ami az LMP esetében jelentős csökkenés az egy évvel ezelőtti 16 százalékhoz képest. A párthoz nem kötődők, egy év alatt jelentősen megnőtt csoportjában 13-ról 6 százalékra csökkent a választójog megadását is helyeslők aránya.

Forrás: Median

Vélemények megoszlása 2010 májusához képest

A szavazati joggal ellentétben a kettős állampolgárságnak jóval nagyobb a támogatottsága a magyarországi lakosság körében. A megkérdezettek 61 százaléka egyetért a döntéssel, míg 34 százalékának az egyszerűsített honosítás lehetősége sem tetszik.

Kire szavaznak a határon túli magyarok?

Bár a Medián felmérése szerint a magyarországi magyarok jelentős többsége nem támogatja a választójog megadását a határon túl élő magyaroknak, az [origo] kíváncsi volt arra, hogy mit gondolnak erről maguk a határon túl élők. Az [origo] tudósítói ezért ellátogattak a legsűrűbben lakott határon túli magyar területekre, hogy megtudják, mit gondolnak a lehetőségről az ott élő magyarok, kire szavaznának a legszívesebben, egyáltalán mennyire követik a magyar közéletet.

"Orbán a komolyabb, Gyurcsány a vicces" - kire szavaznak a felvidékiek?
"Magyarnak születtem, és annak is akarok meghalni" - riport Erdélyből
"Balkáni lettem" - egy magyar élete az utolsó vajdasági magyar bástyán
Kiment a divatból Magyarország Csángóföldön - riport a moldvai csángókról
Ahol még Gyurcsány nyomja a sódert Orbánnal - riport Kárpátaljáról