Elutasította az MSZP népszavazási kezdeményezését az OVB

2011.08.01. 11:24

Elutasította az OVB az MSZP visszamenőleges jogalkotás tilalmára vonatkozó népszavazási kezdeményezését - közölte az MSZP a testület döntése után.

Az Országos Választási Bizottság hétfőn elutasította az MSZP visszamenőleges jogalkotás tilalmára vonatkozó népszavazási kezdeményezését - jelentette be Lukács Zoltán, a szocialista párt országgyűlési képviselője a testület döntését követő sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy a kezdeményezésükkel a visszamenőleges jogalkotás hátrányos rendelkezéseinek alkalmazását kívánták megtiltani, azonban a választási bizottság a beadványban szereplő "hátrányos" szó homályosságára, illetve a közelmúltban módosított alkotmányra hivatkozva elutasította egy erről szóló népszavazás kiírását.

Az MSZP szerint azonban a visszamenőleges jogalkotás mélyen aláássa a jogbiztonságot; egy jogállamban és demokráciában pedig elfogadhatatlan ez az intézmény - emelte ki Lukács Zoltán, aláhúzva, hogy pártja ezért az Alkotmánybírósághoz fordul az OVB döntése miatt.