Kikapcsolták a gázt egy szabolcsi település közintézményeiben

Vágólapra másolva!
Négymillió forintos tartozás miatt kikapcsolta a szolgáltató a gázt egy Szabolcs megyei község közintézményeiben. Az önkormányzat már törlesztette tartozása egy részét, és azt kérték a Tigáztól, hogy legalább az idősek otthonában és a közkonyhában kapcsolja vissza a gázt, választ azonban eddig nem kaptak.
Vágólapra másolva!

Tartozás miatt kikapcsolták a gázt a gacsályi közintézményekben, mert a fenntartó önkormányzat több mint négymillió forinttal tartozik a szolgáltató Tigáznak - mondta Petra András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere az MTI-nek. Petra András hozzátette: a mindenkori gázszámlák kiegyenlítését a saját bevétellel alig rendelkező, halmozottan hátrányos helyzetű község önkormányzata az alulfinanszírozottság miatt nem tudja kiegyenlíteni. Gacsály mintegy 170 millió forintos éves költségvetéséből ugyanis "a nem megfelelő mértékű állami normatív támogatás következtében" idén csaknem 40 millió forint hiányzik - fogalmazott.

A 930 lakosú község július 20-ig 24 millió forintnál is több adósságot halmozott fel. A település pályázott az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási alapjára, amelyből 11,5 millió forintot kaptak az első körben. Ebből az összegből kizárólag csak a 60 napon túli tartozásokat rendezhették a támogatási követelmények szerint, és a Tigáznak ki is fizették a két hónapon túli tartozásukat, több mint 123 ezer forintot - közölte Petra András. Levélben is kérték a szolgáltatót, hogy legalább az idősek otthonában, valamint a csaknem száz embernek ebédet készítő közkonyhában kapcsolja vissza a gázt, de választ eddig nem kaptak.

A polgármester megemlítette, hogy a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek is tartoznak a tavaly decemberi és az idei márciusi fél-fél havi munkabérrel, de azt az "önhikis" rendelkezés szerint a kapott 11,5 millió forintból nem rendezhették.