Első fokon jogellenes a mozdonyvezetők szeptemberre hirdetett sztrájkja

Vágólapra másolva!
Hétfőn, nem jogerősen a mozdonyvezetők két szeptemberre meghirdetett sztrájkját is jogellenesnek mondta ki a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. Az indoklás szerint a MÁV és a szakszervezet között nem folyt kollektív munkaügyi vita, ezért nem tekinthető jogszerűnek a sztrájk.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság hétfői nem jogerős végzésében jogellenesnek mondta ki a Mozdonyvezetők Szakszervezetének szeptember 8-ára és 29-ére meghirdetett sztrájkját. Az eljárást a MÁV-Trakció Zrt. indította a Mozdonyvezetők Szakszervezete ellen a sztrájk jogellenességének megállapítására.

Egy másik, ugyancsak hétfői nem jogerős végzésben a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elutasította a Mozdonyvezetők Szakszervezetének kérelmét, hogy a bíróság mondja ki jogszerűnek a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-nél szeptember 8-9-re az árufuvarozás területén meghirdetett sztrájkot.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete július 26-án fordult a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz kérelmével, amelyben kifejtette, hogy az áruforgalmazás területén nem szükséges megállapodni a még elégséges szolgáltatásról, és annak megállapítását kérte, hogy a szeptember 8-9-ére meghirdetett munkabeszüntetés jogszerű.

A bírósági végzés kimondja: a sztrájktörvény alapján sztrájk olyan gazdasági és szociális érdekek megvalósítása miatt kezdeményezhető, amelyek a munkaviszonnyal összefüggésben a kollektív munkaügyi vitában érvényesíthetők. Jelen esetekben a felek között nem folyt kollektív munkaügyi vita, ennek hiányában pedig nem hirdethető meg jogszerűen a sztrájk.