Lezárta a bíróság az esztergomi önkormányzat adósságrendezési eljárását

Vágólapra másolva!
Harminc év alatt kell visszafizetni azt a 25 milliárd forintos adósságot, amit Esztergom előző vezetése halmozott fel - döntött jogerős végzésében a bíróság. A Fidesz-frakció szerint az előző négy év felelőtlen országos politikája miatt lehetetlenült el az önkormányzat, ezért halmozott fel ekkora adósságot.
Vágólapra másolva!

Befejezettnek nyilvánította a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jogerős végzése az esztergomi önkormányzat adósságrendezési eljárását, a feltárt hitelezői igények szerint az előző városvezetés alatt az önkormányzat 25 milliárdos adósságot halmozott fel, amelynek visszafizetésére harminc év alatt kerülhet sor - közölte Tétényi Éva polgármester kedden.

"Az önkormányzatok 2006-2010 között a felelőtlen szocialista kormányzásnak köszönhetően ellehetetlenültek. Ennek ellenére Tétényi Éva polgármester az MSZP majálisán szónokolt, éppen az előtt a Gyurcsány Ferenc előtt, akinek miniszterelnöksége idején Esztergom és több, a jobboldal által vezetett megyei és települési önkormányzat szenvedett súlyos károkat" - reagált a város képviselő-testületének Fidesz-frakciója az adósságrendezés lezárulására.

Esztergomban hónapok óta tart a szembenállás a tíztagú Fidesz-frakció és a kétharmados aránnyal megválasztott független polgármester között. A tavaly októberi önkormányzati választáson Tétényi Éva nagy többséggel legyőzte a korábbi fideszes polgármestert, Meggyes Tamást, az egyéni választókörzetekben azonban mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltjei (illetve egy helyen az általuk támogatott független induló) nyertek, így abszolút többségük van a képviselő-testületben.

Tétényi Éva - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző önkormányzattól - kért adósságrendezési eljárást, ezt azonban a Fidesz törvénytelennek tartja. A város képviselő-testülete még április közepén döntött az adósság rendezéséről.