Navracsics: Nem kell Btk.-módosítás a volt kormányfők felelősségre vonásához

Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, interjú, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök-helyettes szerint a jelenlegi büntető törvénykönyv (Btk.) tartalmazza azokat a tényállásokat, amelyek alapján megfelelő bizonyítékok esetén felelősségre lehet vonni volt miniszterelnököket az államadósság növekedése miatt.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor a Hír Tv Rájátszás című műsorában szerda este reagált egy ügyvédi véleményre, amely szerint nincs szükség törvénymódosításra ahhoz, hogy büntetőjogilag is felelősségre lehessen vonni korábbi miniszterelnököt Magyarország eladósítása miatt.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter arra a kérdésre, ő is úgy látja-e, hogy a jelenleg hatályos törvények szerint is felelősségre vonható büntetőjogilag három volt kormányfő, azt felelte: nem ismeri pontosan azokat a körülményeket, amelyek alapján az az elképzelés született meg, hogy "büntetőjogilag felelősségre kell vonni". "De hogy ha bizonyítékok rendelkezésre állnak, akkor valóban, én is úgy gondolom, hogy a büntető törvénykönyv tartalmazza azokat a tényállásokat, amelyek alapján felelősségre lehet vonni miniszterelnököket, ami egyébként nem példátlan Európában" - mondta Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: vannak olyan országok, ahol szintén hasonló okokból eljárás folyik, akár a közpénzekkel való bánásmód, akár az államháztartási fegyelem megszegése miatt, és adott esetben ez a büntetőjogot is elérheti.

Arra a felvetésre, hogy mi számíthat bűncselekménynek az ország eladósításának ügyében, Navracsics azt mondta: ilyen lehet például a nem valós adatszolgáltatás, a közpénzek hűtlen, illetve hanyag kezelése. Kitért arra is, hogy közvádas bűncselekmények esetén a parlament a szokásjog alapján általában kiadja a képviselőt, magánvádas bűncselekmény esetén pedig fenntartja a mentelmi jogot.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a múlt csütörtökön jelentette be, hogy fel fogják kérni az alkotmányügyi bizottságot, hogy találja meg Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, illetve szakminisztereik felelősségre vonásának jogi eszközeit, vagy ha nincsenek ilyenek, akkor azt, hogyan lehet megteremteni őket.

Orbán Viktor szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy ősszel dőlhet el, hogy az államadósság 2002 és 2010 közötti növekedéséért felelős miniszterelnökök és pénzügyminiszterek ellen a jogi felelősségre vonás megtörténhet-e.

Szerdán az osztrák Zöldek európai parlamenti frakciójának vezetője a fehérorosz elnökhöz hasonlította és diktátornak nevezte Orbán Viktort a felelősségre vonásról szóló tervei miatt.