Tizenegy napos tüntetést terveznek a Szigetre

Gerendai Károly, a Balaton Sound fesztivál főszervezője
Vágólapra másolva!
Jövő hét keddtől augusztus huszadikáig mindennap tüntetnének a Hajógyári-szigeten a benzinárak ellen - jelentette be a demonstráció főszervezője, aki fellebbez a rendőrség szerdai döntése ellen.
Vágólapra másolva!

Fellebbez a Sziget Fesztivál idejére bejelentett tüntetés főszervezője a rendőrség szerdai határozata ellen, és szándékai szerint jövő hét keddtől augusztus 20-áig mindennap megtartják a tüntetést a Hajógyári-sziget Nagyrétjén.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán közölte, hogy nem tarthat tüntetést a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a fesztivál ideje alatt a Hajógyári-szigeten. Gyimesi Zoltán, a tüntetés főszervezője erre reagálva a Szent Korona Rádiónak elküldött közleményében a gyülekezési törvény egyik passzusára hivatkozik, amely szerint a tüntetés szervezője felelős a rendezvény rendjéért, így ő jogosult meghatározni és betartatni a szabályokat.

Ha Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője mégis megrendezi a fesztivált, és oda nem engedi be az általa bejelentett rendezvényre érkezőket, akkor a büntető törvénykönyv szerint akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a gyülekezési jog akadályozása miatt - olvasható a közleményben. Gyimesi azt is megemlíti, hogy a tüntetés nem a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációja, hanem egy magánszemély törvényesen bejelentett rendezvénye.

Szigeti Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai szabadságjogok programvezetője is állásfoglalást jelentetett meg a szervezet blogján csütörtökön, amelyben aggályosnak nevezi a rendőrségi döntést. A jogvédő azt írja: a magyar jog szerint jogszerűen bejelentett tüntetést utólag nem lehet betiltani. Így a Sziget számára okozott kellemetlenséget, esetleges anyagi kárt annak kell állnia, aki a területet bérbe adta (vagyis az önkormányzatnak).

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a fesztivál feltételezett időpontjára.