Leváltották Orbán volt tanácsadóját a balatonfüredi alpolgármesteri posztról

Bóka István, Fidesz, Balatonfüred polgármester
Vágólapra másolva!
Reggeli rendkívüli testületi ülésen döntöttek a balatonfüredi képviselők arról, hogy felmentik alpolgármesteri tisztségéből Doncsev Andrást, akit korábban Bóka István fideszes polgármester javasolt helyettesének. A hivatalos indoklás szerint Doncsev András, aki korábban Orbán Viktor szövegírója és tanácsadója volt, "nem tudott megfelelően működni a városban".
Vágólapra másolva!

Reggel fél nyolckor kezdődött a rendkívüli zárt ülés, amelyen a fideszes többségű balatonfüredi képviselő-testület Bóka István polgámester javaslatára döntött az alpolgármester leváltásáról. Doncsev András a tavaly októberi önkormányzati választások után lett a város külsős alpolgármestere. Doncsev, aki 2000 és 2002 között Orbán Viktor tanácsadója, majd később a titkárságának munkatársa volt, akkor a helyi kulturális cég, a Jókai Mór Emlékházat is üzemeltető Balatonfüred Kulturális Nonprofit kft. igazgatója volt.

Az indoklás szerint "a társadalmi megbízású alpolgármestersé, mint jogi intézmény nem tudott megfelelően működni a városban, a polgármester és az alpolgármester között a kapcsolat formálissá vált" - olvasható a város hivatalos honlapján. A társadalmi megbízású, a képviselő-testületbe kívülről megválasztott alpolgármester a város kulturális életének, idegenforgalmának valamint nemzetközi kapcsolatainak irányítására kapott mandátumot a testülettől. Doncsev Andrást most nem értük el, de korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy tudomásul veszi, ha leváltásáról dönt a képviselő-testület.

Az [origo]-nak nyilatkozó helyi fideszes képviselők azt mondták, nem meglepő, hogy Doncsev felmentését kezdeményezte Bóka István, mert "gyakorlatilag hónapok óta nem beszélt egymással a polgármester és az alpolgármester". A hónapok óta mélyülő konfliktusnak - helyi képviselők szerint - olyan látható jelei is voltak, mint például az, hogy a Doncsev által rendezett Vaszary Villában tartott árverésre a fideszes polgármester nem ment el. Pedig a rendezvény védnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes volt, és az aukción részt vett Schmitt Pál államfő is.

Névtelen feljelentések

Doncsev András múlt héten azt mondta az [origo]-nak, hogy a korábban őt jelölő Bóka István fideszes polgármesterrel megromlott a viszonya, ezért elhagyta a települést. Doncsev azt állította, hogy Bóka István múlt héten berendelte az irodájába egy négyszemközti beszélgetésre, és közölte vele, hogy "hat névtelen feljelentés érkezett ellene, amelyek szerint már nem lojális a polgármesterhez", és ezért "bizalomvesztés áll fönn".

Bóka István, aki későbbre ígért nyilatkozatot az [origo]-nak, a város hivatalos honlapjának adott interjújában azt mondta: "nem titkolom azt sem, hogy több, számomra mértékadó ember panaszt tett rá". Hozzátette, hogy az alpolgármesterrel "nem alakult ki bizalom, kollegiális viszony", és nem látta tevékenységében "azt a nóvumot, azt a többletet, ami indokolta volna, hogy alpolgármesterként tovább irányítsa ezt a területet". Bóka régi politikusa a Fidesznek, a párt alapítóival együtt tagja volt a Bibó Istvánról elnevezett budapesti jogász szakkollégiumnak.