Magyar Nemzet: Levették a napirendről a felsőoktatási koncepciót

felsőoktatás, egyetemi hallgatók, komment.hu
Vágólapra másolva!
A közigazgatási államtitkári egyeztetéseken egyelőre nem foglalkoznak a felsőoktatási törvény részben kiszivárgott, legújabb változatával - írja a Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A lap szerint annak egyes pontjait nem találták kellően megalapozottnak.
Vágólapra másolva!

Levették a napirendről a közigazgatási államtitkári egyeztetésen a felsőoktatási törvény legújabb változatát - tudta meg a Magyar Nemzet. A napilap egy pontosan meg nem nevezett informátorra hivatkozva azt írja, hogy ez azért történhetett meg, mert annak egyes pontjait nem találták kellően megalapozottnak, az nem volt alkalmas minden szempontból tárgyalásra. Egy másik forrás szerint azért került le a napirendről a koncepció, mert annak egyes pontjai politikai döntést igényelnek.

A Népszabadság által szerdán ismertetett koncepció egyebek között azt is tartalmazza, hogy nemcsak a munkaerő-piaci szempontból kevésbé keresett képzéseken, illetve a divatszakokon terveznek létszámcsökkentést, hanem az olyan, súlyos szakemberhiánnyal küzdő területeken is, mint az orvosképzés, vagy a természettudományos képzés.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a tervezet szerint az idén 4600 fiatalt lehetett felvenni orvosi, illetve egyéb egészségügyi képzése, jövőre ez a szám több mint 15 százalékkal csökkenne. 2014-ben pedig mindössze 2850 főt lehetne felvenni ilyen képzésre, ez az ideinél 40 százalékkal kevesebb. A szintén szakemberhiánnyal küzdő műszaki és természettudományos terület sem járna sokkal jobban: 30 százalékot meghaladó létszámcsökkentést terveznek. A tervezet 2012-től a jelenlegi 29 állami felsőoktatási intézmény helyett már csak 26-tal számol - ismerteti a napilap.