Az egyeztetést hiányolja parlamenti beszámolójában a főbíró

Vágólapra másolva!
Egyszerre dicséri és bírálja a kormányt az OIT éves beszámolójának bevezetőjében Baka András. A Legfelsőbb Bíróság elnöke kifejezetten jónak nevezte a tavaly decemberi, igazságszolgáltatási törvénymódosítást, de ismét kritizálta az alkotmányozást és a bírók korai nyugdíjazását. Baka szerint csak reménykedni lehet abban, hogy az új bírósági törvény előtt lesz egyeztetés.
Vágólapra másolva!

Üdvözli a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló törvények módosítását, de bírálja az egyeztetés hiányát az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tavalyi évről szóló beszámolójának bevezetőjében Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke. A vaskos, 138 oldalas beszámoló pénteken került fel az országgyűlés honlapjára.

"A törvényhozás és az igazságszolgáltatás elképzelései - hosszú idő óta először - sok tekintetben összhangban voltak egymással" - írja Baka a bevezetőben az országgyűlés által tavaly decemberben elfogadott, a bíróságok működését és az eljárások gyorsítását szolgáló törvénymódosításra utalva. Ez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által beterjesztett törvény Baka szerint "a megreformált bírói önigazgatás mellett tette le a voksát".

"A törvény elfogadása után azonban megszakadt a korábbi együttműködés a jogalkotók és a harmadik hatalmi ág között" - írja Baka, aki szerint ennek hatásai elsősorban az alkotmányozási folyamatban jelentkeztek. Az új alaptörvény elkészítése során ugyanis "semmiféle konkrét egyeztetésre, szakmai véleménycserére nem került sor, ami az európai jogállami elvekkel, szokásokkal nehezen hozható összhangba".

A Legfelsőbb Bíróság elnöke külön kiemeli az alaptörvény parlamenti tárgyalásának utolsó napjaiban benyújtott egyik módosító javaslatot, amely "minden átmenet és elfogadható indok nélkül" a jelenlegi 70 évről az általános nyugdíjkorhatárra (jelenleg 62, hamarosan 65 év) szállította le a bírák korhatárát. Ez Baka szerint "ellentétes a 140 éves magyar jogi hagyománnyal és az európai tendenciákkal".

Az elfogadott alaptörvényből Baka szerint nem lehet átfogó következtetéseket levonni az igazságszolgáltatás jövőjét illetően. Nem derül ki, hogy milyen elképzelései vannak a kormánynak a bírsági szervezeti rendszerről, a bíróságok igazgatásáról, ezeket a kérdéseket egy 2011 őszén megalkotandó sarkalatos törvényre hagyták. "Ennek következtében a bírósági szervezetben napról napra nő a bizonytalanság" - írta Baka, aki szerint csak bizakodni lehet abban, hogy a bíróságokra vonatkozó törvények előkészítése során ismét lesznek előzetes szakmai egyeztetések.