Vádemelést javasol a rendőrség az őssejtügyben

Vágólapra másolva!
Kilenc ember ellen javasol vádemelést a rendőrség emberi test tiltott felhasználása gyanúja miatt az úgynevezett őssejtügyben. Az NNI még 2009-ben ütött rajta egy klinikán, ahol abortált embriókból kinyert őssejteket ültettek a betegekbe, a nyomozók szerint engedély nélkül.
Vágólapra másolva!

Vádemelési javaslattal zárta le a 2008 decembere óta tartó nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az úgynevezett őssejtügyben. Az NNI péntek reggeli közleménye szerint összesen kilenc ember ellen javasolnak vádemelést emberi test tiltott felhasználása bűntettének gyanúja miatt.

Bár a nyomozás már 2008 vége óta folyt, az őssejtügy 2009 június végén robbant ki, amikor az NNI munkatársai a Nyírő Gyula Kórház egyik bérbe adott épületében csaptak le a gyanú szerint illegális őssejtterápiát végző orvoscsapatra. Az NNI pénteki közleménye úgy fogalmaz, hogy "tettenéréssel fogták el a gyanúsítottak egy részét". Később összesen kilenc embert, köztük három amerikai és egy ukrán állampolgárt vontak eljárás alá.

A rendőrök szerint a nyomozás megállapította, hogy az egyik amerikai állampolgár - a Magyar Nemzet szerint valószínűleg Julij Baltajtisz professzor - egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében, 2007-től kezdődően egészen elfogásukig őssejtkezeléseket végzett. A betegek egy-egy kezelésért általában 25 ezer dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

A kezelésekhez szükséges őssejteket egy ukrán állampolgárságú nő nyerte ki "feleslegessé vált abortumokból", vagyis elvetetett magzatokból. Az őssejteket ezután beinjekciózták a betegekbe, vagy infúzióval adagolták. Az NNI szerint a pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték, hatásuk így ismeretlen volt.

A terápiát a nyomozók szerint sem a szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága nem engedélyezte. Seffer István plasztikai sebész, az őssejtügy egyik gyanúsítottja 2009 őszén a Magyar Televízióban azt mondta, hogy megvolt az engedélyük az őssejtek terápiás használatára. A rendőrség szerint azonban pusztán a tárolásra volt engedélyük, a beültetésre nem.