Másfélmilliárdos adósságot cipelnek a fideszes képviselők

Vágólapra másolva!
Rogán Antal és Kósa Lajos a legeladósodottabb fideszes parlamenti képviselő, de az ellenzéki pártok képviselői között is többeknek van húszmillió forintnál több a tartozása - közölte a Népszabadság. Gyurcsány Ferenc volt kormányfőnek 62 millió forintos bankhitele van, Orbán Viktor tartozásának nagysága pedig nem derül ki a bevallásából.
Vágólapra másolva!

A Fidesz 225 fős frakciójából 152 képviselőnek van kölcsöne, az ötvennyolcfős MSZP-frakcióból pedig 37 politikusnak van banki tartozása. A 46 fős Jobbik-frakcióból 23 képviselő vett fel bankhitelt, az LMP frakció majdnem fele tartozik, a KDNP-nél pedig a képviselők felének van banki kölcsöne - írja a Népszabadság.

A közzétett vagyonbevallások szerint a Fidesz képviselőcsoportja összesen több mint másfél milliárd forintos banki tartozást halmozott fel. Kósa Lajos debreceni polgármester devizahitele, mai árfolyamon számolva körülbelül 59 millió forintra tehető, de kérdés, hogy ebből mennyit törlesztett már, ez ugyanis nem derül ki a bevallásából.

Szintén a banki hitelrekorderek között van a fideszes Rogán Antal, aki 57,8 millió forintos banki tartozást tüntetett fel, illetve B. Nagy László (39 millió), Halász János (40 millió), Ivanics Ferenc (28,6 millió) és Kocsis Máté (40 millió). Az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mennyivel tartozik még a bankjának, nem tudni. Bevallásában ugyanis mindössze annyi szerepel, hogy a 2002-ben feleségével együtt felvett húszmilliós jelzáloghitel "fennálló részével" tartozik még.

A szocialistáknál Tóth József és Gyurcsány Ferenc a rekorder

A szocialisták közül Bárándy Gergely közel 35 milliós svájcifrank-hitelt vallott be, de Hiller István (15 millió) is rendelkezik valamilyen típusú devizaalapú hitellel. A rekorder az MSZP-seknél Tóth József angyalföldi polgármester, aki 66,8 millió forintos devizahitelt írt be a rovatba. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök 62 millió forintos bankhitelt vallott be, amit feleségével közösen vett fel, de azt nem tudni, hogy forint- vagy devizaalapú hitelről van-e szó.

Az LMP-seknél a rekorder Karácsony Gergely, aki 32 milliós banki hiteltartozást tüntetett fel a bevallásában. A jobbikosok közül Hegedűs Tamás emelkedik ki, aki az egymilliós forinthiteléhez közel negyvenmilliós svájcifrank-kölcsönt is feltűntetett. Balczó Zoltán alelnöknek 22 milliós banki hitele van - olvasható a Népszabadságban.