Két idegen nyelv lesz kötelező az általános iskolában

Vágólapra másolva!
Az általános iskola hetedik évfolyamától bevezetné a második idegen nyelv tanítását, és emelné a nyelvórák számát a kormány - ez áll az oktatási államtitkárság nyelvoktatási stratgéiájában a Magyar Nemzet szerint. A Magyar Hírlap pedig arról ír, hogy az oktatási államtitkárság bevezetné az iskolából ingyenesen hozzáférhető tankönyvek rendszerét, iletve tantárgyanként, évfolyamonként és iskolatípusonként csak néhány tankönyvet hagyna jóvá.
Vágólapra másolva!

Az általános iskolában óraszámemelést és a kiscsoportos oktatás kötelezővé tételét javasolja az oktatási államtitkárság a nyelvoktatási stratégiája a Magyar Nemzet szerint. Az első nyelv negyedik osztálytól lenne kötelező heti három-négy órában, legfeljebb tizenötfős csoportban lehetne nyelvet oktatni. A második nyelv pedig a hetedik évfolyamtól lépne be heti három órában - írja a napilap.

Az napilap megerősíti az [origo] korábbi információját (itt olvashatja cikkünket a nyelvoktatási stratégiáról), hogy a kormány erősítené az újlatin nyelvek, illetve a német oktatását. A stratégia szerint az angol nyelv ismerete ugyan alapkövetelmény, de nem javasolja, hogy ez legyen az első oktatott nyelv az általános iskolában. A tervezet megfelelőbb első nyelvnek tartja a németet, a spanyolt és a latint.

A kormány újra kötelezővé tenné a nyelvi képzést a felsőoktatásban is annak érdekében, hogy a hallgatók egy nyelvből felsőfokú tudást szerezhessenek. A javaslat szerint hat féléven át szaknyelvi képzéseket kellene tartaniuk a felsőoktatási intézményeknek. Bizonyos szakokon pedig, az elképzelések szerint két nyelv oktatása lenne kötelező.

A stratégia által előírt pluszfeladatokat a nyelvi előkészítő évfolyamok és a két tannyelvű általános iskolák kiegésztő normatívájának megszüntetéséből finanszíroznák. Az oktatási államtitkásrág ugyanakkor tegnap közleményben tudatta, hogy nem igazak a sajtóhírek, hogy a kormány a nyelvi előkésztő osztályok megszüntetésére készül.

Iskolánként és tantárgyanként csak néhány tankönyv

A Magyar Hírlap arról ír, hogy az oktatási államtitkárság bevezetné az iskolai tulajdonban lévő, ingyenesen hozzáférhető tankönyvek rendszerét. A tárca közlése szerint "a mai átláthatatlan, többezres választékkal szemben az új Nemzeti Alaptanterv tantárgyanként, évfolyamonként és iskolatípusonként csak néhány fajta könyvet hagy majd jóvá - írja a napilap.

A tervek között szerepel a tényleges tartós tankönyvi rendszer megvalósítása is. Ez azt jelenti, hogy a tankönyvek iskolai tulajdonban lennének, egy-egy példányt négy évig lehetne használni, és a tanulók ez idő alatt ingyen hozzáférnének - olvasható a Magyar Hírlapban.