"Papíron minden rendben látszott" - a segélyt kérő milliomos nyomában

Vágólapra másolva!
Nem tagadja, hogy folyamodott önkormányzati segítségért az az újfehértói férfi, aki ellen azért indult adóellenőrzés, mert miután szociális alapon segítséget igényelt, milliókért vásárolt ingatlanokat. A 28 millió forintért a helyi okmányirodát és szeméttelepet megvásárló férfi egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot igényelt kétszer is, amiért napi 145 forintot fizetett be utána az állam az egészségpénztárnak. A férfival az ingatlanok miatt perben is áll a helyi önkormányzat.
Vágólapra másolva!

Az első ember meg tudta mondani pénteken a 13 ezres lakosú Újfehértón, ki lehet az a férfi, akinek az ügyében a Nemzeti Vám- és Adóhatóság (NAV) folytat vizsgálatot, miután kiderült, hogy miközben szociális alapon igényelt segítséget az önkormányzattól, milliókért vásárolt ingatlanokat. "Nem kell neki kenyérgonddal küszködnie" - mondták a helyben jól ismert vállalkozóról az [origo] által megkérdezett újfehértóiak, többen is utalva arra, hogy az ismertség nem feltétlenül jelent népszerűséget is, mivel a férfinak akadtak konfliktusai többekkel.

A negyvenes éveihez közel járó szőke férfi első pillantásra nem keltette milliomos benyomását, amint ujjatlan pólóban, bermudanadrágban tüsténkedett a város határában álló telephelyen, ahol nagy értékű mezőgazdasági gépek és járművek sorakoztak. Fejből mondta a különböző gépalkatrészek árait a telepen válogató vevőknek, miközben folyamatosan csörgő mobilján hol nagy nyilvánosságot kapott adóügye miatt érdeklődő ismerőseivel beszélt, hol az alkatrészekről kérdezősködő ügyfeleket tájékoztatta pergő szavakkal: "Kukoricaasztal, az a nyolcsoros, van".

"Vagy megkapjuk, vagy nem"

A férfi, aki magát telephely-vezetőként határozta meg, és külön hangsúlyozta az [origo]-nak, hogy a városszéli telephelyeken látható értékes gépek és járművek (kombájnok, traktorok, teherkocsik, illetve egy Hummer H1-es terepjáró), nem az ő tulajdonában vannak, hanem különböző cégek birtokolják, nem vállalta, hogy névvel és arccal nyilatkozik.

Azt elismerte, hogy róla szól a NAV közleménye, de azt állította, jóhiszeműen kért egészségügyi ellátáshoz segítséget, betegsége miatt. "Azt mondták (egy cukorbetegeket segítő szervezetre utalt), meg kell próbálni, aztán vagy megkapjuk, vagy nem." Azt állította, hogy a kérelembe beleírt minden dolgot, ami a tulajdonában volt. Azt ugyan elismerte, hogy ez alapján nem feltétlenül kellett volna megkapnia a támogatást, de szerinte a hivatal követte el a hibát, hogy ennek ellenére is megítélték számára. A traktorversenyeken elért dobogós helyezéseiről tanúskodó oklevelekkel dekorált irodájában zajló beszélgetésben azt állította, hogy az ellene folyó vagyonosodási vizsgálat azért indult, mert a helyi önkormányzat feljelentette őt, és a feljelentés összefügg azzal, hogy perben áll a hivatallal két önkormányzati létesítmény megvásárlása miatt.

"Papíron minden rendben levőnek látszott"

Az ilyen kérelmek beadói büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak saját jogosultságukról, ezt, ennek ellenkezőjének bizonyításáig a hivatalnak el kell hinnie - mondta az [origo]-nak Mátyás B. Szabolcs, a település jegyzője. Arra a kérdésre, hogy nem tűnt-e fel senkinek a kérelmek elbírálásakor, hogy egy, a városban közismert, gyakran nagy értékű járművekkel megjelenő, láthatóan jómódú vállalkozó igényel szociális alapon járó támogatást, a jegyző azt mondta, "papíron minden rendben levőnek látszott", a férfi nevén nem szerepelt olyan értékű vagyontárgy, ami miatt ne lett volna jogosult.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A járművek tulajdonosai különböző cégek - állítja az érintett

A jegyző szerint a megítélt támogatás egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság volt. Ezt olyan rászorulók kapják, akik után senki nem fizet egészségügyi járadékot. Értük ezért az állam fizet napi 145 forintot az egészségkasszának, hogy szükség esetén ingyenes ellátáshoz jussanak - olvasható az adóhatóság honlapján található tájékoztatóban.

Olcsón vett okmányiroda

A jegyző szerint az önkormányzat valóban tett egy feljelentést ismeretlen tettes ellen a rendőrségen, amikor kiderült, hogy valaki, aki szerepelt a támogatást kapottak listáján, milliós értékben vásárolt ingatlanokat.

Nagy Sándor újfehértói polgármester az [origo]-nak azt mondta, meglepte a NAV segélyt igénylő milliomosról szóló bejelentése, de nem kívánta kommentálni az esetet. Azt ugyanakkor elmondta, hogy a férfival valóban perben áll az hivatal, két önkormányzati ingatlan megvásárlása miatt; de azt mondta, a két ügynek nincs köze egymáshoz.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az újfehértói okmányiroda

Az [origo] az érintettektől úgy értesült, hogy tavaly egy önkormányzati tulajdonban lévő kht. felszámolása során a vállalkozó megvásárolta az okmányiroda épületét és a szeméttelepet. Előbbit vissza is bérli tőle a hivatal, a vállalkozó az [origo]-nak azt mondta, havi 220 ezer forintért.

Bírságra számíthat

A férfi ellen indult vagyonosodási vizsgálat folyamán derült ki, hogy vélhetően jogosulatlanul igényelt támogatást két alkalommal is, 2009-ben és 2010-ben - mondta az [origo]-nak Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense. Azt adótitokra hivatkozva nem árulta el, hogy mi alapján indították a vagyonosodási vizsgálatot. Magyar szerint a férfi ellen adóelkerülés miatt indulhat eljárás, ha bebizonyosodik, hogy bevallásában valós bevételénél csekélyebb összegeket szerepeltetett. Ha azonban kiderül, hogy tulajdonában olyan nagy értékű vagyontárgyak is vannak, amelyekre nem telhetett volna ezekből a bevételekből, akár adócsalási ügy is lehet belőle, amit pénzbírsággal sújthatnak, ha bebizonyosodik a gyanú. A vizsgálat kiterjedhet az érintett családtagjaira is - mondta Magyar Norbert.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az érintett férfi - nem járult hozzá, hogy megmutassuk arcát

Az ügyről sokan hallottak a kisvárosban, de többeket hidegen hagy. "Olyan sok minden történt a településen, már belefásultak az emberek" - mondta az [origo]-nak egy kisboltban dolgozó nő, aki az előző városvezetés megkérdőjelezhető intézkedéseit, például ingatlaneladásait és az ingatlanadó bevezetését említette. "Nem éppen túl jó a településnek" - reagált egy férfi a hírre az egyik csendes kis utcában lévő kocsmában, de felese felhörpintése előtt vállat vonva hozzátette, szerinte másutt is vannak ilyen esetek.