Negyvenöt rendkívüli esemény történt tavaly a bíróságokon

Vágólapra másolva!
Összesen negyvenöt rendkívüli esemény történt a bíróságokon, de csökkent a bírósági épületek előtti fenyegető jellegű demonstrációk száma, és kevesebbszer rongálták meg szándékosan az épületeket - derül ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) múlt évi beszámolójából, amelyet a héten nyújtott be a testület a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

Tizenhét bombariadót regisztráltak, kétszer fenyegettek meg bírákat, illetve két bírósági épületrongálás és tizennyolc egyéb cselekmény történt - derül ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) múlt évi beszámolójából.

A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint az említett események kezelésére vonatkozó bírósági intézkedések segítették, hogy az elmúlt két évben a bírákkal szemben tettlegességre, konkrét fizikai bántalmazásukra nem került sor. A beszámoló szerint ez nem jelenti azt, hogy a bírákat ne rágalmaznák, sértegetnék, fenyegetnék. Az ilyen jellegű cselekmények több alkalommal kimerítették a rágalmazás és a becsületsértés törvényi tényállását.

Az OIT szerint indokolt megemlíteni, hogy 2010-ben csökkent a bíróságok épületei előtti a fenyegető jellegű demonstrációk száma, kevesebbszer rongálták meg szándékosan az épületeket. Ehhez hozzájárult az is, hogy a tárgyalt ügyek ismeretében a vezetők és bírák előzetesen felmérték a várható kockázatokat, és mozgósították a rendőri szerveket, illetve a bíróságokon a biztonsági személyzetet.

A testület arra is felhívja a figyelmet, hogy a bíróknak az interneten keresztül is számolniuk kell a várható zaklatásokkal, így a bírók és a bírósági adatok megvédéséről az OIT nemrég ajánlást adott ki.

Az OIT beszámolója pénteken jelent meg a parlament honlapján. Mint arról beszámoltunk, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke egyszerre dicséri és bírálja a kormányt a beszámoló bevezetőjében. A Legfelsőbb Bíróság elnöke kifejezetten jónak nevezte a tavaly decemberi, igazságszolgáltatási törvénymódosítást, de kritizálta az alkotmányozást és a bírók korai nyugdíjazását. Baka szerint csak reménykedni lehet abban, hogy az új bírósági törvény előtt egyeztet a kormány a bírókkal.