"Tisztelegjen, mutatkozzon be!" - Videó az egyszemélyes tüntetőről a Szigeten

Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, 64 Vármegye, tüntetés, rendőri intézkedés, Sziget fesztivál 2011
Vágólapra másolva!
Egyedül akart bejutni a Sziget Fsztivál területére a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik tagja, aki még januárban magánszemélyként tüntetést jelentett be a nagyszínpad előtti területre. A rendezők nem engedték be, majd rövid vita után a fesztivál biztonsági emberei kikísérték a szigetre vezető hídon át.
Vágólapra másolva!

Egyedül próbált bejutni a Sziget Fesztivál területére a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik tagja kedden délelőtt. Gyimesi Zoltán a HVIM tagjaként még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a Hajógyári szigetre, a fesztivál nagyszínpada előtti területre. Az engedélyt eredetileg augusztus 1. és 20. közé kérte, azaz a Sziget Fesztivál idejére is. A rendőrség megadta az engedélyt.

A HVIM-nek augusztus elején el kellett volna kezdenie demonstrálni, de közben időpontmódosítást kértek augusztus 9-i kezdő időpontra. Ezt a módosítási kérelmet a rendőrség "sem elbírálni, sem tudomásul venni nem tudta", mert a fesztivál ideje alatt a sziget magánterületnek számít, így indoklásuk szerint nincs hatáskörük engedélyt adni a tüntetésre erre az időre. A tüntetés bejelentői azt mondták, ennek ellenére augusztus 20-ig mindennap megtartják a tüntetést.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=MjJpUyL7e4oTSbys

Gyimesi kedden belépőjegy nélkül érkezett a rendezvény bejáratához, kezében a rendőrségi engedéllyel, és alkotmányos jogaira hivatkozva be akart menni a fesztivál területére. "Én most önt kikerülve ide be fogok menni" - mondta a fesztivál jegyvizsgálóinak az [origo] tudósítója szerint. Gyimesi végül a szigetre vezető hídon átjutott, de bent újra megállították a biztonsági cég emberei, és rendőrök is igazoltatták. Gyimesi az engedélyét mutogatta, a rendőrök azonban arra hivatkozva, hogy a fesztivál miatt a sziget magánterület, azt mondták: nem ők, hanem a biztonsági cég emberei fogják megakadályozni, hogy bejusson. Rövid - tudósítónk szerint nyugodt hangvételű - vita után Gyimesi még mindig nem akart távozni, ezért a biztonsági cég emberei a karjánál fogva kivitték a szigetről.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Karjánál fogva vitték ki a hídon Gyimesit. Kattintson további képekért!

A kapun kívül Gyimesi az [origo] tudósítójának azt mondta, azért egyedül érkezett, mert először csak tájékozódni akart, de mindennap, akár többször is megpróbál majd bemenni a szigetre tüntetni "akár egyedül, akár másokkal". Azt mondta, még mindig a magas benzinárak ellen akar tiltakozni, a történtek miatt pedig feljelentést fontolgat.