Szájer: Nem visszamenőleges törvényekkel kell felelősségre vonni politikusokat az eladósodásért

Vágólapra másolva!
Lehet jogi megoldásokat találni a korábbi miniszterelnökök és pénzügyminiszterek felelősségre vonására az államadósság növekedése miatt, de nem visszamenőleges hatályú büntetőjogi törvényalkotással - nyilatkozta Szájer József, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője a keddi Népszabadságnak.
Vágólapra másolva!

Alapvető elv, hogy a büntetőjog területén nincs visszamenőleges hatályú jogalkotás - nyilatkozta a keddi Népszabadságnak Szájer József, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője. A politkus arra reagált, hogy Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban azt mondta, hogy az ország eladósítása miatt Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököket, valamint a volt pénzügyminisztereket jogi felelősségre kell vonni, miután a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedést vizsgáló albizottság jelentése szerint bebizonyosodott: az elmúlt nyolc évben eladósították az országot elhibázott gazdaságpolitikai döntéseikkel.

Szájer József szerint Szijjártó Péter sem gondol visszamenőleges hatályú büntetőjogi törvényalkotásra - írja a Népszabadság. Azt ugyanis csak a nürnbergi perek esetén alkalmaztak - emlékeztetett a politikus. "De léteznek olyan tényállások a Btk.-ban, amelyek az elmúlt évek alatt is hatályosak voltak. És nem csak büntetőjogi szankciók lehetnek" - mondta a fideszes politikus, aki szerint a jogi megoldást meg lehet találni, ha például a társadalomnak okozott súlyos károk rendszerét áttekintik.

Múlt héten Navracsics Tibor igazságügy-miniszter a Hír Tv-ben azt mondta, a jelenlegi büntető törvénykönyv tartalmazza azokat a tényállásokat, amelyek alapján megfelelő bizonyítékok esetén felelősségre lehet vonni a volt miniszterelnököket az államadósság növekedése miatt.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője július végén jelentette be, hogy fel fogják kérni az alkotmányügyi bizottságot, hogy találja meg a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, illetve szakminisztereik felelősségre vonásának jogi eszközeit, vagy ha nincs ilyen, akkor azt, hogyan lehet megteremteni azokat. A visszamenőleges felelősségre vonásról itt olvashat részletesen.