Népszabadság: Nyolcmilliárd forintos kártérítést is fizethet Pécs a vízmű-botrány miatt

Vágólapra másolva!
A kamatokkal és az elmaradt haszonnal együtt több mint nyolcmilliárd forintos kártérítést kéne fizetnie Pécs városának a vízműszolgáltatásból kizárt francia Suez cégnek - írja a keddi Népszabadság egy szakértő cég számításaira hivatkozva. A lap szerint a városvezetés ennél jóval kisebb összegre számított.
Vágólapra másolva!

Mintegy hétmilliárd forintban állapította meg a Pécs városa által a francia Sueznek fizetendő kártérítés összegét az a szakértő cég, amelyet erre a helyi vízmű visszavételének ügyében zajló bírósági eljárásban kértek fel - írja a keddi Népszabadság, egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva.

A Compass Lexecon jogi iroda 26,6 millió euróban jelölte meg azt a kárértéket, amely a Suez kiszorításának napján, 2009 őszén volt érvényes, míg az elmaradt haszon és a kamatok tekintetében megállapításuk szerint, 32,3 millió eurót, közel 8,7 milliárd forintot kéne fizetnie a városnak - írja a lap.

A Népszabadság kereste a pécsi illetékeseket is, de végül csak egy, a helyi vízmű ügyeit jól ismerő forrást tudtak megszólaltatni, aki azt mondta: a város vezetőinek vannak információi arról, hogy a Suez-ügyben hétmilliárd forintos kártérítést állapítottak meg. Az eljárásban két hetük van a feleknek arra, hogy érvekkel alátámasztva megvitassák a megállapításokat, vagy egyéb megjegyzésket fűzzenek a számításokhoz. A Népszabadság úgy tudja, a városvezetés korábban legfeljebb egy-két milliárd forint kártérítési összeggel számolt.

A pécsi közgyűlés 2009 szeptemberében mondta fel a vízellátási szerződést a céggel, és egy városi tulajdonú vállalkozásra, a Tettye Zrt.-re bízta a vízmközmű-szolgáltatást. Októberben a Tettye elfogalalta a Pécsi Vízmű városi bázisait, és azóta is ez a társaság biztosítja a vizet a lakosságnak. A város és a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túlságosan drágán szolgáltatott, és nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.